Χαμός έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, με τον… περίφημο χαλβά με στραγάλια, που έφαγαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο γεύμα τους στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή. Πρωταγωνιστής σε αυτόν και ο Άκης Πετρετζίκης, ο οποίος είδε το όνομά του να ποζάρει στο πρωτοσέλιδο της Χουριέτ δίπλα σε εκείνο της πρώτης κυρίας της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν.
Όλα ξεκίνησαν στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, όπου συζήτησαν για τον περίφημο χαλβά με στραγάλια της Ερντογάν και πρότειναν/προκάλεσαν τον Άκη Πετρετζίκη να τον φτιάξει. Ο διάσημος σεφ με μήνυμά του αποδέχτηκε την πρόκληση και την επόμενη ημέρα η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο στην τούρκικη εφημερίδα, γράφοντας: “Σύμβολο ο χαλβάς”.
Μάλιστα, από την Τουρκική Προεδρία έστειλαν στον Άκη Πετρετζίκη βίντεο με την Εμινέ Ερντογάν να φτιάχνει το συγκεκριμένο χαλβά, ώστε να φτιάξει σωστά τη συνταγή.
Και τώρα ήρθε η στιγμή να μάθουμε κι εμείς τη διάσημη πλέον συνταγή, αφού ο Έλληνας σεφ τη δημοσίευσε στη σελίδα του.
Ας τη δούμε λοιπόν και να τη φτιάξουμε κι εμείς!
Χαλβάς με στραγάλια
Υλικά
500 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
250 γρ. στραγάλια, σκληρά, ανάλατα
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Εκτέλεση
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.
Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης
Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: Το μήνυμά της στις γυναίκες που παλεύουν με την υπογονιμότητα – “Δεν είσαι κακός άνθρωπος!”
Συγκλονίζει η Κωνσταντίνα: Ο πατέρας της είναι 48 χρόνια αγνοούμενος – “Τον αναζητούμε σε ομαδικό τάφο”
Σία Κοσιώνη: Έτσι, ευχήθηκε στον Κώστα Μπακογιάννη για τα γενέθλιά του