Για δύο πράγματα αισθάνονται δικαιωμένοι το τελευταίο διάστημα στην αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα.
Πρώτον, πως η στρατηγική του «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης αποδείχθηκε, όπως τονίζουν, ότι έχει κοντά ποδάρια και οδηγεί στο ψυχροπολεμικό παρελθόν. Υποστηρίζουν ότι τα όποια εύσημα δεχθεί η Ελλάδα για τη συνδρομή που παρείχε σε εξοπλισμούς στην Ουκρανία δεν έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Οι γείτονες γίνονται για άλλη μια φορά σημαντικοί για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική εισβολή, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα κρατά επαμφοτερίζουσα στάση.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Επί δικής μου υπουργίας εγκαινιάσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όχι στη βάση της υποτέλειας. Πράξεις όπως η εγκατάλειψη της παραδοσιακής μας πολιτικής να μη στέλνουμε στρατεύματα στο εξωτερικό συνιστά μια πολιτική αλλαγής δόγματος που δεν την ξεκινήσαμε εμείς».
Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ χαμογελούν, υποστηρίζοντας ότι η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώξει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν έπεσε στο κενό και αποτελεί τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής ατζέντας.
Οπως σημειώνουν, ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είναι επιβεβλημένη και αν επιβεβαιωθεί αποτελεί θετική εξέλιξη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε προτρέψει τον πρωθυπουργό να επιδιώξει ένα τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ανοιχτοί δίαυλοι
Ενας ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία απαιτεί συναντήσεις στο πιο υψηλό επίπεδο. Επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει την ανάγκη οι δίαυλοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μείνουν ανοιχτοί από τη συζήτηση για τα Ραφάλ στις 15 Φεβρουαρίου. «Απαιτεί πολιτική βούληση. Την πολιτική βούληση που είχαν στην ιστορία του τόπου πρωθυπουργοί της Ελλάδας που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την Ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια τροχιά διαλόγου σε δύσκολες στιγμές, μετά από εξίσου δύσκολες ή πολύ χειρότερες συγκυρίες από τη σημερινή, πολύ χειρότερες κρίσεις από αυτή που είχαμε με το τουρκικό ερευνητικό, το “Oruc Reis”», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, όπως πολλοί στην κυβέρνηση υποστηρίζουν.Η αναβλητική διπλωματία μόνο πρόσκαιρα οφέλη μπορεί να φέρει, τονίζει η Κουμουνδούρου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναφέρουν συνεχώς στο προσκήνιο τη θέση που έχουν καταθέσει μέσα στο 2021. Να αξιοποιηθεί η πίεση και η προοπτική αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε να οδηγηθεί η Αγκυρα να προσχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο ύφεσης με σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά τις εκλογές των δύο χωρών.
Στην Αγκυρα
Την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Καλπαδάκη, Ράνια Σβίγκου και Γιάννη Μπουρνού βρέθηκε στην Αγκυρα και συναντήθηκε με μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Καθημερινή