[*][**]
Φασολάδα… το πεντανόστιμο εθνικό μας φαγητό! Η παραδοσιακή, κλασική, ελληνική και νόστιμη χειμωνιάτικη σούπα που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για μια λαχταριστή φασολάδα με σοταρισμένα λαχανικά και ζεστά καρυκεύματα γεμάτη γεύση που θα σας μείνει αξέχαστη. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψικοκομμένα
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε φέτες ή πρώτα σε στικς και μετά σε καρεδάκια
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 1 αποξηραμένη καυτερή πιπεριά ή ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 1 συσκευασία των 400 γρ. Τριμμένη Ντομάτα ή Τοματίνια ολόκληρα ψιλοκομμένα με τους χυμούς τους
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κύβο οσπρίων ή λαχανικών (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ρίχνετε από βραδίς τα φασόλια σε μεγάλο μπολ μαζί με νερό που να τα καλύπτει και τα αφήνετε για τουλάχιστον 12 ώρες πριν τα μαγειρέψετε για να μουλιάσουν καλά. Μετά τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε πολύ καλά, τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει και τα βράζετε για 20 λ περίπου να αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Λίγο πριν βράσουν τα φασόλια ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σέλερι και το καρότο για 8-10 λ. Μετά προσθέτετε το σκόρδο, την καπνιστή πάπρικα και το κύμινο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον, ανακατεύοντας διαρκώς. Τα αποσύρετε από τη φωτιά.
- Μόλις βράσουν τα φασόλια τα στραγγίζετε πάλι, τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο (προαιρετικά) τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό οσπρίων ή λαχανικών και 2 λίτρα νερό και ανακατεύετε. [*]
- Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη φασολάδα σας για 1- 1½ ώρα ή μέχρι να μαλώσουν τα φασόλια, προσθέτοντας αν απαιτηθεί επιπλέον ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.[**]
- Δέκα (10) λ πριν αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε την φασολάδα σας και ανακατεύετε. Μετά τα 10 λ την αποσύρετε από τη φωτιά και τη σερβίρετε ζεστή πασπαλισμένη με λίγο ελαιόλαδο. Τη συνοδεύετε με ζεστό ψωμί, ωμό κρεμμύδι και ελιές αλλά και με θαλασσινές νοστιμιές όπως λακέρδα, αντζούγιες. Εναλλακτικά, και αν δεν νηστεύετε απολαύστε τη με τυρί φέτα και ένα πικάντικο λουκάνικο ή καυτερό σαλάμι.
[*] Αν ξέρετε ότι τα φασόλια σας είναι σίγουρα βραστερά μπορείτε να παραλείψετε τελείως το προβράσιμο των 20 λ. Σε αυτή τη περίπτωση θα σοτάρετε τα λαχανικά με τα μυρωδικά στη κατσαρόλα και θα προσθέσετε μετά τα στραγγισμένα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Επίσης αν τα προβράσετε μπορείτε εναλλακτικά αντί να τα στραγγίξετε τελείως και να συμπληρώσετε με φρέσκο νερό (έτσι θα γίνουν πιο εύπεπτα), να κρατήσετε 1,5-2 φλ. από το νερό που τα προβράσατε και να συμπληρώσετε με νέο (έτσι θα έχουν πιο πολύ γεύση).
[**] Ο χρόνος βρασίματος και η ποσότητα του νερού που θα απαιτηθεί εξαρτάται πάντα από το αν τα φασόλια είναι βραστερά και χυλώνουν εύκολα. Μπορεί να χρειαστεί να τα βράσετε από 1 ώρα μέχρι και 2 ώρες κάποιες φορές. Βέβαια συμπληρώνετε με ζεστό νερό μέχρι να πετύχετε το τέλειο βράσιμο.
09/02/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Φασολάδα πεντανόστιμη