Πεντανόστιμο ζουμερό ρολό με μοσχαρίσιο κιμά, με μπέικον, αυγά και πέστο μαϊντανού που απογειώνει την γεύση του, τυλιγμένο στη λαδόκολλα ψημένο στο φούρνο, σερβιρισμένο με πατατούλες. Μια συνταγή που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε για να απολαύσετε ένα τέλειο νοστιμότατο γεύμα η δείπνο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο!
Υλικά συνταγής
- Για το ρολό κιμά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από ελιά, 2 φορές περασμένο από τη μηχανή
- 200 γρ. ψίχα ψωμιού
- 100 ml γάλα
- 1 μεγάλο λευκό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές πράσινες, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο ή ξερό
- 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 5 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 αυγό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
- Για την γέμιση
- 5 αυγά βρασμένα για 10 λ και αμέσως τα κρυώνετε
- 5 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ. αλεύρι
- Για το πέστο μαϊντανού
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
- Για τις πατάτες
- 1 κιλό πατάτες baby
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. θυμάρι ξερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Ετοιμάζετε το ρολό κιμά: Ρίχνετε το γάλα σε ένα μπολ μαζί με το ψωμί και μόλις μουλιάσει το στραγγίζετε καλά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με τις πιπεριές και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και αποβάλλουν τα υγρά τους (για να μην “νερώσει” ο κιμάς).
- Τα αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τον μαϊντανό και το θυμάρι, ανακατεύετε και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ τον κιμά, το τριμμένο τυρί, το στραγγισμένο ψωμί, το αυγό, αλάτι πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και τον ζυμώνετε για περίπου 5 λ για να “αφρατέψει” καλά ο κιμάς.
- Απλώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας σας, την λαδώνετε με ένα πινέλο και απλώνετε στο κέντρο της το μείγμα κιμά, στρώνοντάς το σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 30×22εκ.
- Ρίχνετε σε μπλέντερ όλα τα υλικά για το πέστο μαϊντανού, τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και αλείφετε με το πέστο όλη την επιφάνεια του μείγματος κιμά. Μετά “περνάτε” τα βρασμένα αυγά από αλεύρι (αυτό βοηθάει όταν κόψετε το ρολό να μην ξεκολλήσουν από τον κιμά) και στη συνέχεια τα τυλίγετε με το μπέικον.
- Τοποθετείτε σε μια σειρά τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο κάθετα στην μεγάλη πλευρά του μείγματος κιμά και με την βοήθεια της λαδόκολλας “κλείνετε” σφιχτά το μείγμα σε σχήμα ρολού. Στρίβετε καλά τις 2 άκρες της λαδόκολλας σαν “καραμελίτσα” και από πάνω τυλίγετε πολύ καλά το ρολό με αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρετε το έτοιμο ρολό σε ένα μικρό ταψάκι, προσθέτετε και 1 κούπα νερό και το βάζετε σε καλά προθερμασμένο στους 175 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 1:10 ώρα. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και το ξαναβάζετε στο φούρνο για 10 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε 10 λ να “σταθεί”, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.
- Για τις πατάτες: Εν τω μεταξύ μέχρι να γίνει το ρολό φτιάχνετε τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζετε τις πατάτες μαζί με το 1 φύλλο δάφνης και αλάτι, και τις αφήνετε να βράσουν για 20 λ από την ώρα που θα κοχλάσουν.
- Τις στραγγίζετε τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς και μετά τις κόβετε στη μέση. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις πασπαλίζετε με το φρέσκο θυμάρι και τις σερβίρετε ζεστές με το ρολό κιμά. Καλή σας απόλαυση!
Tip: Κόβετε τις μύτες από τα βρασμένα αυγά ώστε όταν τα τοποθετήσετε το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στο μείγμα κιμά να μην υπάρχουν κενά.
Πηγή
07/02/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Ρολό κιμά με αυγά και μπέικον στην λαδόκολλα