Σπαγγέτι αλά πουτανέσκα… Η αυθεντική Ιταλική συνταγή που έγινε διάσημη σε όλο το κόσμο για την υπέροχη, πεντανόστιμη σάλτσα της όπου ο συνδυασμός των μεσογειακών υλικών, αντσούγιες, σκόρδο, κάπαρη, ελιές, ντοματίνια, με τις πικάντικες εντάσεις τους απογειώνουν τη γεύση και τη κάνουν ακαταμάχητη. Δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή σε λεπτές φέτες
- 1 συσκευασία (500 γρ.) σπαγγέτι Νο. 5 της Barilla
- 7 φιλέτα αντσούγιας ξεπλυμένα
- 15 ελιές καλαμών χωρίς το κουκούτσι
- 2,5 κ.γ. κάπαρη καλά ξεπλυμένη
- 10-12 ντοματίνια Κρήτης ή Ζακύνθου (μακρόστενα “βελανίδια”) κομμένα στη μέση
- 1 συσκευασία (400 γρ.) Αποφλοιωμένα Ντοματάκια (Κύκνος ή άλλα επιλογής σας)
- ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
- ½-1 κ.γ. μπούκοβο ή τσίλι ανάλογα με το πόσο σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις
- Προαιρετικά υλικά
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.γ. ζάχαρη μαζί με τα αποφλοιωμένα ντοματάκια και το πελτέ
- λίγο τριμμένο τυρί Πεκορίνο Ρομάνο για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε τα μακαρόνια σας να βράσουν σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Παράλληλα, μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια ετοιμάζετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σας και τα αφήνετε στο πάγκο εργασία σας για να αρχίσετε να φτιάχνετε τη σάλτσα.
- Παίρνετε ένα σκεύος, κατσαρόλα ή τηγάνι, που να χωράει μέσα όλη τη σάλτσα σας το βάζετε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά το σκεύος σας χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και το ελαιόλαδο και τις αντσούγιες και τις ανακατεύετε να “διαλυθούν” ελαφρώς στο καυτό λάδι.
- Προσθέτετε τα σκόρδα μαζί με τις αντσούγιες, τη κάπαρη, τις ελιές και το μπούκοβο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για 1-1,5 λ. Αμέσως μετά προσθέτετε τα ντοματίνια, ανακατεύετε να μαλακώσουν ελαφρώς, έπειτα ρίχνετε το πελτέ και τον σοτάρετε στη βάση του σκεύους.
- Συνεχίζετε προσθέτοντας τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, προαιρετικά τη ζάχαρη, 1-2 πρέζες αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και 2-3 κ.σ. από το νερό που βράσατε τα μακαρόνια και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει με όλα τα υλικά της μαζί για 8-10 λ.
- Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα προσθέτετε μέσα στο σκεύος με τη σάλτσα και τα μακαρόνια κατευθείαν από τη κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο νερό από τα μακαρόνια και ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί ώστε να ενσωματωθούν η σάλτσα με τα μακαρόνια.
- Στο τέλος προσθέτετε το ψιλοκομμένο φρέσκο ή αποξηραμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως το φαγητό σας λαμβάνοντας υπ” όψη ότι τα ζυμαρικά τρώγονται πολύ ζεστά. Οι Ιταλοί σε αυτή τη συνταγή όπως και σε όλες τις συνταγές με ζυμαρικά τα σερβίρουν σε θερμοκρασία 50-60 βαθμούς.
- Σερβίρετε τη μακαρονά σας με λίγο τριμμένο τυρί Pecorino Romano, αν το τυρί είναι στις επιλογές σας διότι από μόνη της η μακαρονάδα έχει μια υπέροχη, έντονη και πικάντικη γεύση. Καλή σας απόλαυση!
Δείτε πληροφορίες για τη σάλτσα Αλά Πουτανέσκα καθώς και για το Σπαγγέτι
Το Spaghetti alla puttanesca είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο και δημοφιλές στους τουρίστες που απολαμβάνουν τις γεύσεις της ιταλικής κουζίνας. παρασκευάζονται με ντομάτα, αντσούγιες, κάπαρη, μαύρες ελιές, πιπέρι τσίλι και μαϊντανό.
Από την προέλευση του πολύχρωμου ονόματος puttanesca αυτών των σπαγγέτι υπάρχουν αρκετές θεωρίες και θρύλοι που λέγονται, οι περισσότεροι από τους οποίους μας οδηγούν πίσω στις κατοικίες συναντήσεων όπου, για να προσελκύσουν τους πελάτες, μετά από διάφορες καταστάσεις έφτιαχναν αυτά τα γρήγορα και νόστιμα σπαγγέτι.
Οι περιοχές όπου παρασκευάζονται τυπικά τα σπαγγέτι puttanesca είναι το Lazio και η Campania.
Υπάρχουν διάφοροι λογαριασμοί σχετικά με το πότε και πώς δημιουργήθηκε το πιάτο, αλλά πιθανότατα χρονολογείται στα μέσα του εικοστού αιώνα. Η παλαιότερη γνωστή αναφορά είναι στο Ferito a Morte του Raffaele La Capria , ένα ιταλικό μυθιστόρημα του 1961, το οποίο αναφέρει ότι «τα σπαγγέτι αλλού puttanesca έρχονται σαν μια Σιρακούσα ( σπαγέτι αλλά πουντάνεσκα όπως το κάνουν στη Συρακούσα )». Η σάλτσα έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Ιταλών Ζυμαρικών.
Η σάλτσα μόνο ονομάζεται sugo alla puttanesca στα ιταλικά. Οι συνταγές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις προτιμήσεις. για παράδειγμα, η έκδοση της Νεαπολικής προετοιμάζεται χωρίς αντσούγιες, αντίθετα με την έκδοση που είναι δημοφιλής στο Λάτσιο , ενώ μερικές φορές προστίθενται πιπεριές τσίλι . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, το sugo είναι λίγο αλμυρό (από τις κάπαρες, τις ελιές και τις αντσούγιες) και αρκετά αρωματικό (από το σκόρδο).Παραδοσιακά, η σάλτσα σερβίρεται με σπαγγέτι , αν και πηγαίνει καλά και με πενέ , κουτατίνα , linguine και βόρκις
Ψιλοκομμένο σκόρδο και αντσούγιες (που παραλείπονται στην έκδοση του Ναπολιτάν) σαρδεύονται με ελαιόλαδο . Ψιλοκομμένα πιπεριές τσίλι, ελιές, κάπαρη, ντομάτες σε κύβους και ρίγανη προστίθενται μαζί με αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση. Ο μάγειρας στη συνέχεια μειώνει αυτό το μείγμα σιγοβράζοντας και το ρίχνει πάνω από σπαγγέτι μαγειρεμένο al dente . Το τελικό άγγιγμα είναι μια επικάλυψη μαϊντανό.
Τα Spaghetti γεννήθηκαν στη Νάπολη, και οφείλουν την ονομασία τους στον Antonio Viviani το 1842, επειδή έμοιαζαν με μικρά κομμάτια σπάγκου. Αρχικά είχαν μήκος κάπου 50 εκατοστά, με τον καιρό όμως άρχισαν να κόβονται, μέχρι που έφτασαν στο σημερινό τους μήκος των 25 εκατοστών. Σήμερα τα Spaghetti N°5 της Barilla είναι παντού συνώνυμα με το ιταλικό στυλ: κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στην κομψότητα τους, ούτε και στη συναρπαστική διαδικασία να τα τυλίγει γύρω από το πιρούνι.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής σε φωτογραφίες
Πηγή
22/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σπαγγέτι αλά πουτανέσκα