Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στο Άγιον Όρος εν μέσω πανδημίας, ο διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Άμισθος Σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Κώστας Μυγδάλης. Μιλώντας στην εκπομπή «Check in στα γεγονότα» της TV100, ο κ. Μυγδάλης κάνει λόγο για κλίμα τρομοκρατίας και αποδίδει ευθύνες στην πολιτική διοίκηση της Αθωνικής Πολιτείας. «Η πολιτική διοίκηση υπολείπεται στο έργο της. Δεν έχει καταστήσει σαφές ότι στο Άγιον Όρος υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα. Μπορεί κατά καιρούς κινήματα να αναφύονται στο Άγιον Όρος, αλλά αυτό το συγκεκριμένο αφορά όλους μας. Το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τη ζωή του καθενός μας, αφορά και τη ζωή του διπλανού του. Με κέντρο κάποια σπίτια, κάποιες καλύβες και πάνω απ’ όλα την άθλια κατάσταση της Μονής Εσφιγμένου, η οποία εδώ και 50 χρόνια είναι υπό κατάληψη. Αυτοί οι τύποι κυκλοφορούν παντού και τρομοκρατούν τους υπόλοιπους» σημειώνει ο κ. Μυγδάλης.
Ο ίδιος τονίζει ότι στα Μεγάλα Μοναστικά Καθιδρύματα η κατάσταση είναι διαφορετική, ωστόσο, μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και παρά τις δεκάδες απώλειες μελών της Αθωνικής Κοινότητας, συνεχίζουν να υπάρχουν εστίες αντιεμβολιαστών. «Δεν γίνεται να παίζεις με τον φόβο του ανθρώπου, να λες ότι το να κάνεις το εμβόλιο είναι αμαρτία και όποιος το κάνει μέσα του τον διάβολο. Το Άγιον Όρος είναι τόπος ησυχασμού, ένας τόπος όπου ο καθένας αναζητά τον θεό. Μεγάλα Μοναστήρια εμβολιάστηκαν σχεδόν όλα, όμως όταν το πράγμα καταντά η δική μου απόφαση να επηρεάζει τον διπλανό μου, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά».
Ο κ. Μυγδάλης υποστηρίζει ότι η πολιτική διοίκηση θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η πολιτική διοίκηση οποία εκπροσωπεί το κράτος. Θα έπρεπε να προτρέπει τον Πρωτεπιστάτη να δώσει ο καλό παράδειγμα. Δεν γίνεται ο Πρωτεπιστάτης να μην είναι εμβολιασμένος και να είναι αντιεμβολιαστής. Υπάρχουν και συμβολισμοί. Πάνε πρωθυπουργοί, πάνε υπουργοί, προσωπικότητες στο Όρος».