Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό και παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Μάλιστα, μόλις μπήκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς όπως αναφέρεται, το «μελεκούνι» συνδέεται με τη συλλογική μνήμη και τις διατροφικές πρακτικές των Ροδίων, καθώς και με τη διαμόρφωση και διάδοση των τοπικών διατροφικών συνηθειών αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής.
Μελεκούνι: Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό αυτό γλύκισμα
Μόλις διαβάσαμε για τη σημαντική αυτή διάκριση του, καταλαβαίνετε πως θελήσαμε να το δοκιμάσουμε. Κι αφού η Ρόδος – δυστυχώς – πέφτει μακριά, ψάξαμε και βρήκαμε τη συνταγή στην Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για το παραδοσιακό Μελεκούνι, ώστε να το φτιάξουμε μόνες.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Υλικά
300 γραμ. σουσάμι φριμένο (καβουρδισμένο
250 γραμ. μέλι
1/2 κ.σ. κανέλα τριμμένη
1/2 κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κ.σ κόλιανδρο τριμμένο
1/2 κ.σ μαστίχα σπασμένη σε σκόνη
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
ξύσμα από μισό κίτρο ή πορτοκάλι
100 γραμ αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς φλούδα
μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζουμε πρώτα το μέλι να βράσει με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μαζί όλα τα μυρωδικά. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το μέλι που βράζει σε ένα πιατάκι με νερό και όταν το μέλι καραμελώσει τότε είναι έτοιμο.
Ρίχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι μέσα στο μέλι, τα μυρωδικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένα μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ενός εκατοστού.
Κόβουμε σε ρόμβους.
*Η παραδοσιακή αυτή συνταγή είναι από το βιβλίο “Μακριά μυρωδιά-Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου” του Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Μελεκούνι της Ρόδου
Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του.
Παράδοση : Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι.
Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελείται από 2 συνθετικά μελε και κούνι από το μέλι και το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος. Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων.
Το 2018 αναγνωρίζεται ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης της Ρόδου και φέρει τη σήμανση ΠΓΕ (PGI).
Τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά συνοψίζονται στα εξής:
1. Μαλακή και εύκαμπτη υφή χωρίς να σπάει
2. Μαστιχωτή μη κολλώδη συμπαγή δομή
3. Γεύση που χαρακτηρίζεται από το μέλι, το αναποφλοίωτο ψημένο σησάμι, τα ψημένα αμύγδαλα και το ιδιαίτερο άρωμα των εσπεριδοειδών και των μπαχαρικών που χρησι μοποιούνται
4. Ρομβοειδές σχήμα
Το Μελεκούνι διαφοροποιείται από τα άλλα παρεμφερή προϊόντα λόγω της αποκλειστικής χρήσης μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ομοειδή προϊόντα. Οι ελληνικές Μπάρες Μελιού δημιουργήθηκαν το 2013 από τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου για να καλύψουν την ανάγκη για υγιεινή διατροφή με υπέροχη γεύση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Διαβάστε επίσης
Πώς να φτιάξετε πανεύκολα ρολάκια κανέλας χωρίς ζάχαρη
Γευστικότατο κοτόπουλο με noodles και σουσάμι- Δοκιμάστε το!
Απίθανο κέικ λεμόνι με καρύδα και κονιάκ – Ο, τι πρέπει για τον καφέ!