Μοσχαράκι με μανιτάρια σε υπέροχη κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας με Μετσοβίτικες χυλοπίτες. Μια συνταγή (αρχική ιδέα, προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα εύκολο γρήγορο, πολύ νόστιμο πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 400 γρ. Μετσοβίτικες χυλοπίτες
- 2 κ.σ. βούτυρο + επιπλέον για να βουτυρώσετε τις χυλοπίτες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 600 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (φιλέτο ή νουά, ή ποντίκι ή κολότo) κομμένο σε λεπτές προς μέτριες φέτες και μετά σε μέτρια μακρόστενα κομμάτια
- αλάτι πιπέρι
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 220 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες (ή μικρά/baby ολόκληρα)
- 2 κοφτές κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
- 2-3 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. Worcestershire σος
- 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- τυρί τριμμένο για μακαρόνια και ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Βράζετε τις χυλοπίτες, σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο κοχλαστό, καλά αλατισμένο, με χοντρό αλάτι, νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε, τις μεταφέρετε στη κατσαρόλα που τις βράσατε, τις βουτυρώνετε και τις διατηρείτε ζεστές.
- Εν τω μεταξύ, σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, τη 1 κ.σ. βούτυρο μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κομμάτια κρέατος, το ένα δίπλα στο άλλο σε μια στρώση, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε για 2-3 λ από κάθε πλευρά (ανάλογα με το μέγεθός τους) προσθέτοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν απαιτείται, προκειμένου να ψηθούν καλά μέχρι μέσα. Φροντίζετε να μη τα παραψήσετε και χάσουν τους ζωμούς τους. Τα αφαιρείτε με τσιμπίδα από το σκεύος σας και τα μεταφέρετε σε σουπιέρα.
- Προσθέτετε στην ίδια ζεστή κατσαρόλα την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο και άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν σοτάρετε τα μανιτάρια για 3 λ περίπου ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Αν τα θέλετε πολύ μαλακά, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για 2-3 λ επιπλέον. Τα αφαιρείτε από το σκεύος και τα μεταφέρετε σε μπολ.
- Στην ίδια πάλι κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο, μια πρέζα αλατοπίπερο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1/2 λ.
- Πασπαλίζετε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα για 1 λ περίπου ώστε να καλυφθούν τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αν δείτε ότι στέγνωσε το μείγμα, είναι αναμενόμενο γι” αυτό μη σταματήσετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε το ζωμό κρέατος σταδιακά, ¼ φλ. τη φορά, ώστε να ζεσταίνετε καλά το μείγμα μετά από κάθε προσθήκη.
- Ανακατεύετε τη σάλτσα ξύνοντας τη βάση της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τυχόν κομματάκια κρέατος και κρεμμυδιών που κόλλησαν στη βάση. Προσθέτετε τη Worcestershire σος και τη μουστάρδα, ανακατεύετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα για 5-6 λ περίπου μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και αφήνετε τη σάλτσα για άλλο 1 λ να “δέσει”. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα μανιτάρια και το κρέας, δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και συμπληρώνετε αν απαιτείται.
- Σερβίρετε ζεστό το κρέας με τα μανιτάρια και τη σάλτσα τους πάνω τις χυλοπίτες (τις οποίες προαιρετικά πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί), γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
02/01/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μοσχαράκι με μανιτάρια και Μετσοβίτικες χυλοπίτες