Μια λαχταριστή, πεντανόστιμη μακαρονόπιτα σπαγγέτι στη βάση της, ακολουθούμενη από μια στρώση φέτας, μετά με μια υπέροχη σάλτσα κιμά και από πάνω μοτσαρέλα και παρμεζάνα ψημένα όλα μαζί μέχρι να ροδίσουν και λιώσουν τα τυριά. Σκέπτεστε κάτι πιο εύκολο, πιο νόστιμο, πιο χορταστικό για να απολαύσετε στο καθημερινό άλλα και επίσημο τραπέζι σας; Μακράν μια από τις καλύτερες συνταγές ζυμαρικών που ετοιμάσατε ποτέ (από εδώ) για να απολαύσετε το τέλειο φαγητό που όλοι θα λατρέψουν και θα ζητήσουν περισσότερο.
Ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων που θέλετε, προσαρμόστε τις δοσολογίες των υλικών της συνταγής για να ψήσετε τη πίτα σας σε μεγαλύτερο ταψί.
Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- Για τη στρώση σπαγγέτι
- 200 γρ. μακαρόνια Νο. 6
- αλάτι χοντρό
- 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 2 αυγά
- 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- Για τη στρώση τυριού
- 130 γρ. τυρί φέτα
- 130 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- Για τη στρώση σάλτσας κιμά
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 250 γρ. κιμάς χοιρινός
- 1 συσκευασία 500 γρ. Τομάτα Τριμμένη
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- αλάτι με φειδώ λόγω τυριών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Για τη στρώση τυριών επικάλυψης
- 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
- 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
- φρέσκα φύλλα βασιλικού για διακόσμηση
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη στρώση σάλτσα κιμά: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5 λ ή μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ ακόμα ή μέχρι να μυρίσει.
- Μετά ρίχνετε στο τηγάνι τα 2 είδη κιμά και τα σοτάρετε, “σπάζοντάς” τον με πιρούνι ή ξύλινη κουτάλα και τον σοτάρετε για 6 λ ή μέχρι να πάρει ελαφρύ καφέ χρώμα. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τον φρέσκο βασιλικό και την ζάχαρη.
- Ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα κιμά να σιγοβράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20 λ περίπου ή μέχρι να πήξει. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Για τη στρώση σπαγγέτι: Βράζετε τα μακαρόνια σας σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό 3-4 λ περίπου λιγότερο από της οδηγίες της συσκευασίας. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και τα χτυπάτε να ενσωματωθούν καλά.
- Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και τα μεταφέρετε σταδιακά (με την ειδική κουτάλα για μακαρόνια) στραγγίζοντας τα ελαφρώς μέσα και το μείγμα αυγών, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη να καλυφθούν καλά με το μείγμα.
- Λαδώνετε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 20 εκ. και την καλύπτετε καλά εξωτερικά με αλουμινόχαρτο. Αδειάζετε τα μακαρόνια μέσα στη φόρμα και τα απλώνετε ομοιόμορφα πιέζοντάς τα ελαφρώς προς τη βάση.
- Για τη στρώση τυριών: Πολτοποιείτε τη φέτα και το ανθότυρο, προσθέτετε και τον βασιλικό και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά και έχετε μια λεία κρέμα. Καλύπτετε με την κρέμα τυριών τα μακαρόνια απλώνοντάς τη ομοιόμορφα. Από πάνω στρώνετε τη σάλτσα κιμά και τέλος πασπαλίζετε σε όλη τη επιφάνεια τη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα.
- Ψήνετε τη μακαρονόπιτά σας σε καλά προθερμασμένο στους 190 βαθμού φούρνο για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά επιφάνειας και πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Διακοσμείτε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και καλή απόλαυση!
Δείτε σε video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
02/01/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο με κιμά και τυριά (Video)