Πεντανόστιμο, μαλακό και ζουμερό χοιρινό με πορτοκάλι και μουστάρδα, σιγομαγειρεμένο στη γάστρα, που το κάνει να λιώνει στο στόμα που θα το λατρέψετε όλοι εσείς που θα το δοκιμάσετε για την νοστιμιά του. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πιάτο με εξαιρετική γεύση που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε. Απολαύστε το με πουρέ πατάτας!
Υλικά συνταγής
- Για το χοιρινό
- 2 κιλά χοιρινό λαιμό
- 100 γρ. μέλι
- 80 γρ. φρέσκο δεντρολίβανο, τα κοτσάνια ολόκληρα
- 50 γρ. μουστάρδα, απαλή
- 30 γρ. πετιμέζι (προαιρετικά)
- 4 γαριφαλάκια (μοσχοκάρφια)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3-3,5 κ.σ. χοντρό αλάτι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 2 πορτοκαλιών το χυμό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Για τον πουρέ πατάτας
- βλέπε υλικά και συνταγή εδώ
Εκτέλεση συνταγής
- Για το χοιρινό: Τοποθετείτε στον πάγκο εργασίας σας το χοιρινό λαιμό και φορώντας γάντια μιας χρήσης το τρίβετε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μετά, κάνουμε τρύπες στο χοιρινό λαιμό με ένα ίσιο μυτερό μαχαίρι και μπήγετε σε αυτές τις 2 από τις 3 σκελίδες σκόρδο και όλα τα ξυλάκια γαρύφαλλου.
- Στη συνέχεια αλείφετε το χοιρινό με τη μουστάρδα και το αφήνετε στην άκρη. Απλώνετε στον πάτο μιας γάστρας το δεντρολίβανο και από πάνω τοποθετείτε το χοιρινό. Πάνω στο χοιρινό ρίχνετε το πετιμέζι (προαιρετικά), το μέλι, το ζωμό λαχανικών, το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτετε και την υπόλοιπη 1 σκελίδα σκόρδο.
- Τέλος, σκεπάζετε καλά τη γάστρα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, την καπακώνετε και ψήνετε το χοιρινό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 3 ώρες. Μόλις είναι έτοιμο το σερβίρετε ζεστό μαζί με πουρέ πατάτας.
- Για τον πουρέ πατάτας: Περίπου 1 ώρα πριν γίνει το χοιρινό σας αρχίζετε να φτιάχνετε τον πουρέ σας, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, για να είναι έτοιμος μαζί με το κρέας και να τα σερβίρετε και τα δύο ζεστά. Καλή σας απόλαυση!
Tips: Κρατάτε 2 κλωναράκια από το δεντρολίβανο και τις τοποθετείτε πάνω στο χοιρινό. Επίσης μπορείτε προαιρετικά να βάλετε και 2-3 φέτες πορτοκαλιού μέσα στη γάστρα.
Πηγή
31/12/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Χοιρινό σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με πορτοκάλι και μουστάρδα