[*]
Λαχταριστό, πεντανόστιμο κατσικάκι που λιώνει στο στόμα με μελωμένες πατατούλες και μυρωδικά σιγοψημένα σε πήλινο ή γάστρα. Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο που σας συνιστούμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε στο οικογενειακό ή γιορτινό σας τραπέζι και να κλέψετε τις εντυπώσεις.
Υλικά συνταγής
- 1,7-2 κιλά κατσικίσιο μπουτάκι κομμένο σε μερίδες
- 1 μικρή συκωταριά ψιλοκομμένη [*]
- 4 κ.σ. (80 γρ.) πελτέ ντομάτας
- 1 φλ. τσαγιού (240 ml) κόκκινο κρασί
- 1 μέτριο ξερό λευκό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 5 πιπεριές Φλωρίνης, ξιδάτες στο βάζο
- 6-7 πατάτες μικρές στρογγυλές, καθαρισμένες
- 1 φλ. τσαγιού (240 ml) ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζόντια στη μέση
- 3-4 κλωναράκια σέλινο
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 10 ντοματίνια
- 4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και θωρακίζετε το κρέας και απ’ τις δύο πλευρές για περίπου 6-7 λ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το αλατοπιπερώνετε, το βγάζετε από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στο ίδιο καυτό τηγάνι ρίχνετε την ψιλοκομμένη συκωταριά και την σοτάρετε για 3-4 λ. Μετά επαναφέρετε το κρέας στο τηγάνι, προσθέτετε το πελτέ τομάτας και ανακατεύετε. Τέλος ρίχνετε και το κόκκινο κρασί και το αφήνετε σχεδόν να εξατμιστεί και να δημιουργηθεί ένα γλάσο.
- Σε μια γάστρα ή πήλινο βάζετε τις πατάτες καθαρισμένες, το κρεμμύδι, το πράσο τα τοματίνια ολόκληρα, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Για να σας βολέψει καλύτερα αφαιρείτε το κρέας από το τηγάνι και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο (συκωταριά και σάλτσα με λαχανικά) στη γάστρα και ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά που έχετε βάλει.
- Από πάνω τοποθετείτε το κατσικάκι μαζί με το δενδρολίβανο σε διάφορα σημεία και περιχύνετε με το ζωμό. Καλύπτετε με δύο φύλλα λαδόκολλας και το καπάκι και ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 250 βαθμούς φούρνο στον αέρα για 15 λ.
- Μετά τα 15 λ ψησίματος, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς και σιγοψήνετε το κατσικάκι σας για 3-3,5 ώρες ή μέχρι να λιώσε τελείως το κρέας και κόβετε με το πιρούνι. Καλή σας απόλαυση!
[*] Αν η συκωταριά δεν είναι στις προτιμήσεις σας και δεν την χρησιμοποιήσετε αυξήστε την ποσότητα του κατσικιού που θα προμηθευτείτε κατά 500-600 γρ. περίπου.
Πηγή
28/12/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κατσικάκι νοστιμότατο με πατατούλες στη γάστρα
[*]Source link