Ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο αρνίσιο μπουτάκι με μελωμένες πατατούλες, δαμάσκηνα και μια τέλεια μπαχαρένια κρούστα από φιστίκια Αιγίνης για να το απολαύσετε στο γιορτινό σας τραπέζι με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας. Μια συνταγή για ένα φαγητό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του όποιον το δοκιμάσει.
Υλικά συνταγής
- Για το αρνί και τις πατάτες
- 1.500-1.600 γρ. μπούτι αρνίσιο
- 5-6 σκελίδες σκόρδο σπασμένο
- 12 πατάτες baby, καλά πλυμένες με τη φλούδα τους
- 1 φύλλο δάφνης
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml ζωμό λαχανικών καυτό
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 50 ml ελαιόλαδο
- 8 σπόρους καρδάμωμο (κακουλέ)
- 12 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 150 γρ. φιστίκι Αιγίνης σε πούδρα εμπορίου ή θρυμματισμένα σε πούδρα
- Για το γλάσο
- 50 γρ. μέλι
- 10 γρ. νερό
- 1/2 κ.γ. κόκκους πιπέρι σπασμένους σε γουδί
- 1/2 κ.γ. κόλιανδρο ξερό σπασμένο σε γουδί
Εκτέλεση συνταγής
- Για το αρνί και τις πατάτες: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ρίχνετε στη γάστρα το σκόρδο σπασμένο μαζί με τις πατάτες, τη δάφνη, το κρασί, τον ζωμό, τα κρεμμύδια σε φέτες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε στη γάστρα το μπούτι καλά αλατοπιπερωμένο ανάμεσα στις πατάτες, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το καρδάμωμο, καλύπτετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το φαγητό σας για 2 ώρες και 20 λ.
- Για το γλάσο: Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν και μετά τα χωρίζετε ισομερώς σε δύο μπολάκια. Ανοίγετε το καπάκι της γάστρας, προσθέτετε μέσα τα δαμάσκηνα και αλείφετε το αρνί με το μισό γλάσο. Το ξαναβάζετε στο φούρνο και το ψήνετε για άλλα 20 λ χωρίς καπάκι.
- Μετά βγάζετε τη γάστρα από τον φούρνο, αλείφετε το αρνί με το υπόλοιπο γλάσο, με καθαρό πινέλο, και το πασπαλίζετε με την πούδρα φιστικιού ώστε να καλυφθεί όλο. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε 10 λ να σταθεί και μετά το σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα με τις πατάτες και τα δαμάσκηνα.
Πηγή
24/12/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνί μπούτι με πατάτες δαμάσκηνα και κρούστα από φιστίκια Αιγίνης