[*]
Καλαμαράκια με ρύζι. Ένα νόστιμο και πάνω απ” όλα υγιεινό φαγητό διότι το καλαμάρι είναι ένα πολύ θρεπτικό θαλασσινό, με μεγάλη διατροφική αξία μιας και περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις καρδιο-προστατευτικές τους ιδιότητες, βιταμίνη Β12, πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο, βιταμίνη Ε και σελήνιο. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε τα καλαμαράκια με ρύζι πιλάφι και μια ωραία σάλτσα. Ένα ιδανικό πιάτο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- 1 συσκευασία καθαρισμένα κατεψυγμένα καλαμαράκια ή 1 κιλό φρέσκα ακαθάριστα
- αλεύρι (100-150 γρ.) για το αλεύρωμα
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 ξερά μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο [*]
- 1 συσκευασία (400 γρ.) Ντοματάκια κονκασέ
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 γεμάτο κ.γ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 2-3 κ.γ. βούτυρο (προαιρετικά)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλα
- ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι σε σακουλάκια για το συνοδευτικό
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το ελαστικό κοκαλάκι τους (δείτε σημείωση πιο κάτω). Χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Μετά τα αλατίζετε με 2-3 πρέζες αλάτι, τα αλευρώνετε ελαφρώς και τα “τινάζετε” να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
- Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει και “γυαλίσει” το κρεμμύδι.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα καλαμάρια, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1,5 λ, όχι περισσότερο για να μην σκληρύνουν, και μετά σβήνετε με το ούζο ή το τσίπουρο. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε τα ντοματάκια, τον πελτέ, το ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 3/4 φλ. ζεστό νερό και ανακατεύετε.
- Μόλις πάρουν βράση ρίχνετε λίγο αλάτι, μαύρο πιπέρι, την πάπρικα, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, το ξυλάκι κανέλας και το κρασί. Ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε το φαγητό σας να σιγοβράσει για περίπου 30 λ ή μέχρι να πήξει η σάλτσα μείνει με το λάδι της.
- Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε, το αποσύρετε από τη φωτιά και, αν δεν νηστεύετε, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε για να λιώσει για να δέσει η σάλτσα. Το σερβίρετε αμέσως με το ρύζι, το οποίο ήδη έχετε ετοιμάσει όση ώρα έβραζαν τα καλαμαράκια. Καλή σας όρεξη!
[*] Αν το ούζο ή το τσίπουρο δεν είναι στις προτιμήσεις σας, αντικαταστήστε το με μισό ποτηράκι κρασί, επιπλέον του προτεινόμενου που μετά θα προσθέσετε στο φαγητό.
Σημείωση: Πως καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα (ράμφος) που βρίσκεται ανάμεσα στα πλοκάμια, στο κάτω μέρος του κεφαλιού. Τραβάμε το κεφάλι και μαζί βγαίνουν και τα έντερα. Κρατώντας το σώμα του καλαμαριού με το ένα χέρι, με το άλλο αφαιρούμε από το εσωτερικό του το διάφανο κοκαλάκι. Ξεπλένετε πολύ καλά το εσωτερικό του, καθώς πολλές φορές έχει άμμο.
Πηγή
08/12/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Καλαμαράκια πεντανόστιμα με ρύζι
[*]Source link