Μια λαχταριστή, πεντανόστιμη, αφράτη και ζουμερή μακαρονόπιτα με κιμά, νοστιμότατη, πλούσια σάλτσα ντομάτας και τυρί! Σκέφτεστε κάποιο καλύτερο και νοστιμότερο φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε ένα τέλειο γεύμα ή δείπνο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- Για τον κιμά
- 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κούπα ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1/2 κούπα ζωμό βοδινού (ή νερό)
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την σάλτσα ντομάτας
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο)
- 500 γρ. τομάτα κονκασέ
- 1/2 κούπα νερό
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα μακαρόνια
- 1/2 πακέτο (250 γρ.) μακαρόνια μεγέθους επιλογής σας Νο. 3 ή 5 ή 7
- 1 αυγό ολόκληρο + 2 ασπράδια ελαφρώς χτυπημένα
- 1½ κούπα (150 γρ.) χοντροτριμμένο τυρί Ρεγκάτο, 1 + ½ κούπα (100+50 γρ.) χωριστά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Για τον κιμά: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις κάψει προσθέτετε το ελαιόλαδο και τον κιμά και ανακατεύετε, πιέζοντάς τον κιμά με κουτάλα ή με σύρμα για να διαλυθεί σε κόκκους, μέχρι να καβουρδιστεί πάρα πολύ καλά και πάρει ένα καφέ χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, το χυμό βοδινού, την πάπρικα και την δάφνη, ανακατεύετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα, μειώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε τον κιμά για περίπου 20-25 λ ή μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και μείνει σχεδόν με το λαδάκι του.
- Για την σάλτσα ντομάτας: Ζεσταίνετε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν κάψει ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας περίπου για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Στη συνέχεια προσθέτετε την ντομάτα το ζωμό ή νερό, τα μυρωδικά και λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε την σάλτσα σας για 20-25 λ ή μέχρι να σωθούν τα μισά υγρά της και αρχίζει να πήζει. Διορθώνετε, αν απαιτείται, τη γεύση με αλατοπίπερο και την αποσύρετε από τη φωτιά.
- Για τα μακαρόνια: Εν τω μεταξύ όσο βράζει η σάλτσα βράζετε τα μακαρόνια σας σε μπόλικο, αλατισμένο κοχλαστό νερό 1 λ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Τα σουρώνετε καλά τα ξαναβάζετε στην άδεια κατσαρόλα που τα βράσατε και τα αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνουν.
- Ρίχνετε μέσα στα μακαρόνια τα 100 γρ. από το τυρί, τον κρόκο και τα ασπράδια, ελάχιστο αλατοπίπερο και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίχνετε τα μακαρόνια σε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση και τα “πατάτε” καλά προς τα κάτω έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια ομοιογενή βάση χωρίς κενά.
- Περιχύνετε τη σάλτσα ομοιόμορφα πάνω από τα μακαρόνια και στην συνέχεια με την βοήθεια ενός κουταλιού στρώνετε τον κιμά ισομερώς πάνω στην σάλτσα. Από πάνω πασπαλίζετε το υπόλοιπο τυρί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
- Για το ψήσιμο: Σκεπάζετε καλά την φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε την μακαρονόπιτα σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λ να ροδίσει το τυρί. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Πηγή
07/12/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μακαρονόπιτα με κιμά, σάλτσα ντομάτας και τυρί