Παστίστιο.. ένα παραδοσιακό φαγητό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Εδώ σας δίνουμε μια παραλλαγή του κλασικού παστίτσιου με μια παραδοσιακή Γιαννιώτικη συνταγή. Μια συνταγή για ένα ένα ζουμερό παστίτσιο με φύλλο κρούστας, αφράτη μπεσαμέλ, και νοστιμότατο κιμά που θα σας εντυπωσιάσει με την υπέροχη γεύση του.
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο έτοιμο φύλλο κρούστας
- Για τον κιμά
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
- 400 ml χυμό τομάτας
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κονιάκ κατά προτίμηση ή 1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό ξηρό
- 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
- 80 γρ. βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την μπεσαμέλ
- 70 γρ. βούτυρο
- 70 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1.200 ml γάλα
- 2 κρόκους αυγών, ελαφρώς χτυπημένους
- 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 80 γρ. έμμενταλ τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τον κιμά: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1 λ περίπου. Μετά ρίχνετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, σπάζοντας τον κιμά σε κόκκους, μέχρι να αλλάξει χρώμα από ροζ σε καφέ.
- Στη συνέχεια σβήνετε με το κονιάκ ή κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τον μαγειρεύετε για περίπου 1/2 ώρα ή μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Εν τω μεταξύ βάζετε νερό να βράσει για τα μακαρόνια και φτιάχνετε την μπεσαμέλ.
- Για την μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το γάλα να ζεσταθεί χωρίς να κοχλάσει. Σε άλλη κατσαρολίτσα ρίχνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθούν προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για 1-1,5 λ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και ψηθεί ελαφρώς.
- Μετά αρχίζετε να προσθέτετε το ζεστό γάλα σταδιακά σε δόσεις ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε καλά και την αποσύρετε από τη φωτιά. Εκτός φωτιάς προσθέτετε τους κρόκους και τα τυριά και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να αναμιχθούν πλήρως.
- Βράζετε τα μακαρόνια στο κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, 1 λ λιγότερο από τον χρόνο που αναφέρεται στην συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε καλά, τα μεταφέρετε πάλι στην κατσαρόλα που τα βράσατε προσθέτετε και την μπεσαμέλ και ανακατεύετε να καλυφθούν πλήρως τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ.
- Παίρνετε μια στρογγυλή μεγάλη φόρμα με αποσπώμενη βάση, την αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο και στρώνετε 8 φύλλα στη βάση της, βουτυρωμένα ένα ένα, με το φροντίζοντας να εξέχουν λίγο έξω από την φόρμα περιμετρικά.
- Βάζετε σε στρώσεις εναλλάξ τα μακαρόνια και τον κιμά στη φόρμα, βάζετε προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση, τα φύλλα που προεξέχουν περιμετρικά, αλειμμένα με βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο. Τέλος καλύπτετε πάλι με φύλλα που τα κόβετε λίγο γύρω γύρω και σκεπάζετε καλά, αυτά που εξέχουν βάζοντάς τα προς τα μέσα περιμετρικά στα τοιχώματα του ταψιού.
- Τα λαδώνετε, τα χαράσσετε από πάνω και ψήνετε το παστίτσιο σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λ έως 1 ώρα. Το βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 20 λ περίπου και στη συνέχεια το κόβετε σε μερίδες και το σερβίρετε.
Πηγή
06/12/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παστίτσιο ζουμερό με φύλλο κρούστας