[*]
Ζουμερά καρυκευμένα μπούτια κοτόπουλου και εξαιρετικής νοστιμιάς ρύζι, βουτυράτο και σκορδάτο που απορροφά τους χυμούς του κοτόπουλου καθώς ψήνετε προσθέτοντάς του υπέροχη γεύση. Μια πανεύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για το τέλειο πιάτο που θα εντυπωσιάσει με την φανταστική γεύση του όποιον το γευτεί. Σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε.
Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Υλικά συνταγής
- 5 μπούτια κοτόπουλου (το επάνω μέρος μόνο) με το κόκκαλο [*]
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο κρύο κομμένο σε κυβάκια
- 1½ φλ. τσαγιού (270 γρ.) ρύζι για πιλάφι, όπως Καρολίνα ή Μπασμάτι ή Τζασμίν ή μακρύκοκκο κ.λ.π.
- 1½ φλ. τσαγιού (375 ml) ζωμός κοτόπουλου καυτός
- 1¼ φλ. τσαγιού (315 ml) νερό ζεστό
- λίγο ελαιόλαδο για ράντισμα του κοτόπουλου
- Για το καρύκευμα του κοτόπουλου
- 1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 3/4 κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φύλλα φρέσκου θυμαριού ή μαϊντανού ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα ταψί 25×35 εκ., σκορπίζετε στη βάση του το κρεμμύδι, τα σκόρδα και το βούτυρο και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λ . Στα 12 λ ψησίματος τα ελέγχετε και τα ανακατεύετε αν κάποια κομμάτια έχουν πάρει πολύ χρώμα.
- Εν τω μεταξύ αναμιγνύετε καλά, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά για το καρύκευμα του κοτόπουλου και μετά πασπαλίζετε τα μπούτια κοτόπουλου και από τις 2 πλευρές “τρίβοντάς” τα ελαφρώς με τα χέρια σας να καλυφθούν καλά. Προαιρετικά αφαιρείτε την πέτσα από το κοτόπουλο.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, προσθέτετε αμέσως το ρύζι, ανακατεύετε, το αλατοπιπερώνετε, και το απλώνετε με σπάτουλα, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πάνω από το ρύζι τοποθετείτε τα μπούτια κοτόπουλου και τα αλατίζετε ελαφρώς.
- Ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλου και το νερό γύρω γύρω από το κοτόπουλο (όχι επάνω στο καρύκευμα) σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για 30 λ. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψεκάζετε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο, για να του δώσει πιο ωραίο φινίρισμα.
- Στη συνέχεια το ξαναβάζετε στο φούρνο και το ψήνετε για άλλα 20-25 λ, ελέγχοντας κατά την διάρκεια του ψησίματος αν απαιτείται λίγο επιπλέον καυτό νερό για να ψηθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας το ρύζι. Το φαγητό σας είναι έτοιμο όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά του.
- Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 5 λ να “σταθεί” μετά αφαιρείτε και μεταφέρετε τα μπούτια σε πιατέλα και αφρατεύετε το ρύζι με ένα πιρούνι. Το σερβίρετε ζεστό γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό και το απολαμβάνετε. Προαιρετικά γευτείτε το ρύζι γιαούρτι.
[*] Στη συνταγή προτείνεται τα μπούτια να είναι με το κόκκαλο διότι έτσι ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι ο ίδιος με το ρύζι με αποτέλεσμα το κοτόπουλο θα μείνει εξαιρετικά ζουμερό. Επίσης προτείνεται, πάντα προαιρετικά, να αφαιρέσετε την πέτσα για να μην γίνει πολύ λιπαρό το ρύζι.
Σημείωση: Για το καρύκευμα του κοτόπουλου μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καρύκευμα έχετε στη διάθεσή σας ή να αλλάξετε κάποια από τα καρυκεύματα που προτείνονται με άλλα επιλογής σας.
Δείτε στο video την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
29/11/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με ρύζι και μυρωδικά στο φούρνο (Video)
[*]Source link