Πεντανόστιμο κοτόπουλο με θυμάρι, υπέροχη σάλτσα μουστάρδας με γιαούρτι και την απίστευτη γλυκύτητα του μελιού που απογειώνει τη γεύση του. Συνοδέψτε το με ένα σπυρωτό κίτρινο ρύζι με σταφίδες και απολαύστε το τέλειο γεύμα ή δείπνο στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και εύκολη στην παρασκευή της συνταγή για ένα νοστιμότατο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 4 μπούτια κοτόπουλου ολόκληρα, κομμένα στα 2 (το επάνω μέρος και το πόδι)
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.γ. κιτρινόριζα (Κουρκουμά)
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 1 λεμονιού το χυμό
- 50 ml κρασί λευκό
- 800 ml ζεστό νερό
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το ρύζι
- 500 γρ. Ρύζι κίτρινο Barboiled
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 ξερό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ σταφίδα σουλτανίνα, κομμένες στα 2 ή στα 3
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο: Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα, τα αλατοπιπερώνετε καλά και μετά τα αλευρώνετε ελαφρώς. Σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κοτόπουλο για περίπου 5 λ ή μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3 λ και μετά προσθέτετε τα 2 κλωναράκια θυμάρι και “σβήνετε” με το λεμόνι και το κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” το αλκοόλ προσθέτετε το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει το ζωμό κότας, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 40-45 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.
- Όταν θα είναι έτοιμο το κοτόπουλο προσθέτετε τον κουρκουμά διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύετε ελαφρώς και το σιγοβράζετε για 5 λ επιπλέον. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το μέλι και τη μουστάρδα και το γιαούρτι.
- Ρίχνετε λίγο καυτό ζουμί από το κοτόπουλο στο μπολ με το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύετε με σύρμα χειρός με το μείγμα ώστε να πάρει θερμοκρασία. Μετά το ρίχνετε όλο στην κατσαρόλα (όπως κάνετε με το αυγολέμονο), ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού το μείγμα, το αφήνετε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά το αποσύρετε από τη φωτιά.
- Για το ρύζι: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, για 3-5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει και γίνει διαφανές. Μετά ρίχνετε τις σταφίδες, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον και προσθέτετε 1/2 φλυτζάνι νερό.
- Προσθέτετε το ρύζι barboiled (που είναι προβρασμένο), το ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει, σε μέτρια φωτιά, και όταν “τραβήξει” τα υγρά του είναι έτοιμο. Το αλατιπιπερώνετε, προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύετε να λιώσει το βούτυρο.
- Σερβίρετε ζεστό το ρύζι σας μαζί με το ζεστό κοτόπουλο με την σάλτσα του το γαρνίρετε με τα υπόλοιπα κλωναράκια θυμάρι και … καλή σας απόλαυση!
Πηγή
24/10/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με μέλι και σάλτσα μουστάρδας με ρύζι πιλάφι