Λαβράκια με πατατούλες και ντομάτες στο φούρνο. Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο, πανεύκολο στην παρασκευή του, ιδανικό για το καθημερινό, και όχι μόνο, οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή και γρήγορη συνταγή του Δημ. Σκαρμούτσου για ένα πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 4 λαβράκια ολόκληρα (400-500 γρ. το ένα), καλά καθαρισμένα
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο +2-3 επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 6 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
- 6 ώριμες μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 7-8 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
- 6 φρέσκα κλαδάκια θυμάρι + επιπλέον για γαρνίρισμα
- 6 φρέσκα κλαδάκια δεντρολίβανο + επιπλέον για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και αλείφετε ένα ταψί με τις 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τα ψάρια σας, αν δεν τα έχει καθαρίσει ο ιχθυοπώλης σας, καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά σας.
- Απλώνετε στο ταψί τη μισή ποσότητα από τις πατάτες σε μια στρώση, από πάνω τοποθετείτε τη μισή ποσότητα από τις ντομάτες και τη μισή ποσότητα από τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνετε και επαναλαμβάνετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες ποσότητες.
- Στη συνέχεια σκορπίζετε το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο επάνω στα λαχανικά και ραντίζετε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σκεπάζετε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα λαχανικά στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λ.
- Εν τω μεταξύ, πλένετε καλά τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό και τα σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Κάνετε 3 διαγώνιες, χιαστί, βαθιές τομές και στις δύο πλευρές κάθε ψαριού. Αλατοπιπερώνετε καλά τα λαβράκια εσωτερικά και εξωτερικά, κατά προτίμηση με χοντρό αλάτι.
- Μετά τα 30 λ ψησίματος των λαχανικών ξεσκεπάζετε το ταψί και τοποθετείτε τα ψάρια πάνω από τα λαχανικά. Ανεβάζετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λ ή μέχρι να ψηθούν τα ψάρια. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο βραστό νερό.
- Βγάζετε το φαγητό σας από τον φούρνο, το ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το γαρνίρετε με το θυμάρι και το δεντρολίβανο και το σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
22/09/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Λαβράκια με λαχανικά στο φούρνο