Άβολη κατάσταση για τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο σήμερα στη Βουλή. Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων, έπρεπε να εξηγήσει γιατί είναι χρήσιμη η λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE Operational MOU), στο οποίο Ελλάδα και Τουρκία θα συνεργαστούν!
Όλα αυτά την ώρα που το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά ανεβαίνει σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τι είπε για να αιτιολογήσει τη νατοϊκή συνεργασία μας με την Τουρκία:
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η ζωή στο ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνει και την σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι γνωστή σε διμερές επίπεδο, αλλά από εκεί πέρα αποτελεί και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Τι κάνουμε, τι εναλλακτικές έχουμε; Μπορούμε να επικαλούμαστε συνεχώς τη δύσκολη σχέση με την Τουρκία, τις εντάσεις, τις προκλήσεις, την επιθετική συμπεριφορά, την αναθεωρητική συμπεριφορά και να απέχουμε απ’ όλα διότι για εμάς είναι μόνο η Τουρκία; Και παράλληλα να βλέπουμε στην πορεία να ενισχύεται και να παίρνει πόντους στους κόλπους της Συμμαχίας, ενώ εμείς επειδή έχουμε μόνο την Τουρκία και δεν θέλουμε να είμαστε πουθενά, να χάνουμε πόντους σε σχέση με την εκτίμηση των Συμμάχων απέναντί μας; Έτσι θα το πάμε τώρα; Άμα το πάμε έτσι, θα γίνει αυτό που λέτε. Θα περνά ο καιρός και θα βλέπουμε μια Τουρκία που θα ενισχύεται σχετικώς με την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι θα υπολογίζεται περισσότερο από τους Συμμάχους, και αντιστοίχως την Ελλάδα να υποχωρεί.
Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία ασφαλώς είναι σοβαρά και πρέπει να απαντηθούν. Τι σημαίνει αυξημένη συμμετοχή της χώρας, όχι μόνο στις υποχρεώσεις αλλά και στα δικαιώματά της ως Συμμάχου; Γιατί, η προσέλκυση ενός «Κέντρου Αριστείας» όπως και η δημιουργία και υποστήριξη ενός τέτοιου «Κέντρου Αριστείας», εντάσσεται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της χώρας. Θέλουμε να το ασκήσουμε και το ασκούμε, κι αποκομίζουμε τα οφέλη που θα αναλύσω. Οι υποχρεώσεις μας είναι απλώς να συμμετέχουμε όπου υπάρχουν τέτοιου είδους Οργανισμοί, όπου θα αναλύονται σε επίπεδο Αμυντικής Ανάλυσης από Στρατιωτικά Στελέχη, από ειδικούς σε θέματα Ασφαλείας. Εκεί θα συμμετέχουμε κι εμείς, όχι υπό τον τύπο της οικονομικής επιβάρυνσης αλλά με τη συμμετοχή σ’ αυτό τον Οργανισμό που αφορά σε όλους τους Συμμάχους.
Αν θέλουμε όμως η Ελλάδα να υπολογίζεται και να έχει αμυντικό αποτύπωμα, ακόμα κι έξω από τα όριά της -που έχει, διότι διαθέτει ικανές επιχειρησιακές, άρτια εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις- νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο εξωστρεφείς, είτε όσον αφορά ση Συμμαχική μας ιδιότητα, είτε στους κόλπους της Ε.Ε., τώρα που αρχίζει να εξελίσσεται η ιδέα της δημιουργίας του Ευρωστρατού.
Σχετικά με τη «λεπτή γραμμή ισορροπίας», δηλαδή πού η χώρα ξεπερνά ή όχι κάποια όρια, εναπόκειται στην Πολιτική Ηγεσία να το προσδιορίσει. Η Κυβέρνηση θα το προσδιορίσει κι εμείς εδώ, στη Βουλή, θα το συζητήσουμε”.
Ο ΥΕΘΑ υπερασπίστηκε και την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει Patriot στη Σαουδική Αραβία:
“Ακούω κριτική για την αποστολή της «Μοίρας Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η αποστολή ενός Συστήματος Αντιπυραυλικής Προστασίας -τα “Patriot” κάνουν Άμυνα, δεν διεξάγουν επιθετικές ενέργειες με πυραύλους- συνιστά επιθετική στάση της Συμμαχίας; Αναρωτιέμαι! Τα συστήματα “Patriot” απεστάλησαν στη Σαουδική Αραβία, με την προϋπόθεση ότι δεν αποδυναμώνονται οι δικές μας αντιπυραυλικές δυνατότητες, κάτι που προφανώς είναι εξασφαλισμένο βάσει του συνολικού σχεδιασμού για να στήσουν μια Αντιπυραυλική Ομπρέλα Άμυνας σε συγκεκριμένες ευαίσθητες υποδομές στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες μέχρι πρότινος κρίθηκε ότι είναι ευάλωτες κυρίως υποδομές πετρελαϊκής παραγωγής σε προσβολές από μη επανδρωμένα οχήματα και άλλα συστήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται μη συμβατικά, όσον αφορά στη φύση τους, συγκριτικά με το παρελθόν και το γνωστό οπλοστάσιο.
Μας το ζήτησαν οι Σαουδάραβες, με τους οποίους οι συμμαχική μας σχέση έχει ενισχυθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Θυμίζω τη συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και σε ασκήσεις. Τα σαουδαραβικά F-15 στάθμευσαν για αρκετό χρονικό διάστημα και συνεκπαιδεύτηκαν με ελληνικά πληρώματα στην Κρήτη, στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τις πολύ τακτικές ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ Ανωτάτων Στελεχών της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Είναι γνωστή η σχέση μεταξύ των δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, του Στρατηγού Φλώρου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.
Είναι προς όφελος της χώρας να προσεγγίζει χώρες με τις οποίες έχουμε αρκετά στοιχεία συναντίληψης, όσον αφορά στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας στην ευρύτερη περιοχή. Από τη συναντίληψη αυτή, ερχόμαστε πιο κοντά στην Αμυντική συνεργασία. Άλλωστε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, πριν από μερικούς μήνες δηλαδή, υπεγράφη και η σχετική συμφωνία στο Ριάντ από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια. Παρέστην στην υπογραφή αυτής της Συμφωνίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών”.
Τι είναι το “Κέντρο Αριστείας”
Τι είναι το Κέντρο Αριστείας για το οποίο έγινε η συζήτηση;
Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ “είναι ένα κέντρο μελέτης και ανάπτυξης τακτικών αντιμετώπισης, στο πλαίσιο της Αντιπυραυλικής Προστασίας με υποστηρικτικό ρόλο. Αποτελεί οντότητα του ΝΑΤΟ διότι γίνεται στο πλαίσιο ανάπτυξης αυτών των υποδομών της Συμμαχίας, με χαρακτήρα Διεθνούς Στρατηγικού Οργανισμού. Έτσι χαρακτηρίζεται, αλλά δεν έχει να κάνει καθόλου με το στρατιωτικό κομμάτι.
Αποστολή του είναι η βελτίωση, εξειδίκευση των δυνατοτήτων Κρατών – Μελών της Συμμαχίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων που αφορούν στην ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα. Ο τομέας αυτός έχει εμφανιστεί δυναμικά στο προσκήνιο λόγω της ανάπτυξης, όπως είπα, βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων, από χώρες – ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ, βασισμένος σε νέες τεχνολογίες που συνολικά δημιουργεί κλίμα αυξημένων απειλών για τη Συμμαχία.
Το κράτος – πλαίσιο και φιλοξενούν κράτος είναι η Ελληνική Δημοκρατία που παρέχει την αρχική υποδομή, τον εξοπλισμό, το Προσωπικό Υποστήριξης, και τη Διοικητική Μέριμνα, σύμφωνα με τις Διατάξεις των υπό κύρωση Μνημονίων. Η έδρα είναι τα Χανιά. Είναι σημαντικό να εξηγήσω -κι εδώ θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε- για ποιο λόγο θεωρούμε ότι αυτή η Συμφωνία, αυτά τα δύο Μνημόνια που καλείται το Σώμα να κυρώσει. Το ένα για το Operational, δηλαδή το Μνημόνιο Κατανόησης που αφορά στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας και το δεύτερο, το Λειτουργικό Μνημόνιο που προϋποθέτει τους όρους που προσδιορίζει τους όρους λειτουργίας, είναι συνολικά μία επωφελής υπόθεση για τη χώρα”.
The post Η αριστεία φέρνει “πιο κοντά” Ελλάδα-Τουρκία εντός ΝΑΤΟ! appeared first on Militaire.gr.