Φωτογραφικά ντοκουμέντα από επιτήδειους και χάκερ που εμφανίζονται να πουλάνε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορονοϊό στο Dark Web («σκοτεινό διαδίκτυο») δημοσιεύει το Νewsbomb.gr.
Οι σελίδες αυτές διαφημίζουν ότι διαθέτουν προς πώληση ψηφιακά πιστοποιητικά, τα οποία μπορούν να περάσουν απαρατήρητα στους ελέγχους. Όπως λένε, αποστέλλουν μέσω e-mail τα πιστοποιητικά που διαθέτουν QR Code, τα οποία μπορεί κάποιος να τα επιδείξει με το κινητό του τηλέφωνο όπου χρειαστεί.
Σε μία από τις σελίδες το πιστοποιητικό πωλείται 79 δολάρια και σε μία άλλη 75 δολάρια. Ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πιστοποιητικά είναι και η Ελλάδα. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του σε ειδική φόρμα και να τα αποστείλει στον προμηθευτή της σχετικής κρυπτογραφημένης σελίδας. Το εντυπωσιακό είναι ότι στα σχόλια που υπάρχουν κάτω από τις αναρτήσεις για τα πιστοποιητικά υπάρχουν αναρτήσεις από άτομα που ισχυρίζονται ότι αγόρασαν τα πλαστά πιστοποιητικά και τα χρησιμοποίησαν στη χώρα μας.
«Ευχαριστώ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την Ελλάδα. Το σκάναρα στην εφαρμογή «Covid Free Gr», «Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στην Ελλάδα», γράφουν. Πως όμως οι επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση στα QR Code; Ειδικοί εξηγούν ότι ένας από τους τρόπους είναι να υποκλέπτουν γνήσια QR Code από χρήστες των social media που αναρτούν δημόσια τα προσωπικά τους δεδομένα (δηλαδή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους).
PHOTO GALLERY
Αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν για το φαινόμενο πώλησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο διαδίκτυο, απάντησαν ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό πώλησης πιστοποιητικού μέσω διαδικτύου στη χώρα μας. Εάν στους ελέγχους των πιστοποιητικών ζητείται η ταυτότητα του κατόχου, τότε δε μπορεί κανείς να ξεγελάσει τις Αρχές. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι δεν ζητείται πάντα στους ελέγχους η αστυνομική ταυτότητα του ατόμου που επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του. Επίσης, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει εάν πράγματι οι άνθρωποι αυτοί πλαστογραφούν πιστοποιητικά ή εάν διαφημίζουν ότι πουλάνε πιστοποιητικά για να πάρουν χρήματα από χρήστες του διαδικτύου χωρίς να τους παραδώσουν το προϊόν που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ..gr.