ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εκτενής αναφορά στα Βαρώσια και στο δράμα που βιώνουν για άλλη μια φορά οι Ελληνοκύπριοι που ξεριζώθηκαν από εκεί πριν από 47 χρόνια κάνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press».
Η προκλητική κίνηση των Τούρκων να ανοίξουν το όμορφο αυτό προάστιο της Αμμοχώστου και να υποσχεθούν στους Ελληνοκύπριους ότι ίσως μπορέσουν να ανακτήσουν την περιουσία τους με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος προκαλεί την οργή της ελληνοκυπριακής πλευράς.
«Υπάρχει τεράστια οργή γι’ αυτό που έχει συμβεί εδώ. Η Τουρκία έχει διαπράξει ένα μεγάλο έγκλημα», λέει στο «AP» ο κ. Σάββας Κωνσταντινίδης, καρδιολόγος στο επάγγελμα, ο οποίος αναγκάστηκε (μαζί με την οικογένειά του) να εγκαταλείψουν τα Βαρώσια όταν ήταν 6 ετών.
Ο ίδιος πρόσφατα επισκέφθηκε τα Βαρώσια. Ωστόσο, ένα σχοινί τον εμπόδιζε από το να περπατήσει σε έναν παράδρομο με θάμνους και να δει το σπίτι του από το οποίο έφυγε το 1974, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα πλησίαζαν.
Αssociated Press
Οπως κάθε τουρίστας ή περιηγητής, οι Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι των Βαρωσίων πρέπει να κοιτάζουν πίσω από τα σχοινιά τα άδεια σπίτια και τα σχολεία, αλλά και τα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία και καταστήματα. Δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.
Αυτός είναι ο κανόνας που επέβαλαν οι τουρκοκυπριακές Αρχές τον περασμένο Οκτώβριο, όταν άνοιξαν εν μέρει τα Βαρώσια.
Επικαλούνται για την απόφαση αυτή τη δημόσια ασφάλεια, καθώς πολλά κτίρια καταρρέουν. Αλλά είναι παράλογο ο κ. Κωνσταντίδης να είναι τουρίστας έξω από το σπίτι του.
Με τις όμορφες παραλίες τους και τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα Βαρώσια ήταν κάποτε το καμάρι της ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη συνέχεια, με την τουρκική εισβολή το 1974 τα Βαρώσια μετατράπηκαν σε πόλη-φάντασμα.
Μετά από δεκαετίες άκαρπων συνομιλιών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πέρυσι άλλαξαν στάση στα Βαρώσια, κάτω από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που επιδιώκει τον επίσημο διαχωρισμό της Κύπρου μεταξύ δύο «κυρίαρχων και ίσων κρατών» – αγνοώντας το συμφωνημένο πλαίσιο για μια ομοσπονδία.
Αssociated Press
Η αλλαγή αυτή καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλους ως υπονόμευση των ελπίδων για ειρήνη.
Τον Ιούλιο, η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κάλεσαν τους Ελληνοκύπριους να διεκδικήσουν την περιουσία τους και να ζήσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση σε ένα μικρό κομμάτι των Βαρωσίων ενόψει ενός ευρύτερου ανοίγματος.
Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, ένα τουρκοκυπριακό νομικό όργανο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το IPC δημιουργήθηκε για να εκδικάζει υποθέσεις ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων που επιδιώκουν να διεκδικήσουν την περιουσία τους.
Οι Ελληνες -και πολλοί Τουρκοκύπριοι- είδαν την πρόσκληση ως ένα τουρκοκυπριακό τέχνασμα για να εδραιώσουν τον έλεγχο των Βαρωσίων και να εξασφαλίσουν σιωπηρή αναγνώριση της κυριαρχίας τους από τους πρώην κατοίκους της.
Αssociated Press
Αssociated Press
Αssociated Press
Αssociated Press
ΠΗΓΗ: ekirikas.com