Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021, 15:45
Ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο για τη στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων και χωρών που πλήττονται από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, σήμανε το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιφέροντας δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για ανθρώπους, επιχειρήσεις και δημόσιες διοικήσεις στις δύο πλευρές.
Τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Αποθεματικό Προσαρμογής Brexit, ένα ταμείο ύψους 5 δισ. ευρώ (σε τιμές 2018) τα χρήματα του οποίου θα εκταμιευθούν έως το 2025.
Η οικονομική βοήθεια θα αρχίσει να εκταμιεύεται τον Δεκέμβριο, κατόπιν της έγκρισης του Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.
Πώς θα κατανεμηθεί η χρηματοδότηση στις χώρες της ΕΕ;
Το ταμείο θα συνδράμει όλες τις χώρες της ΕΕ, τη μεγαλύτερη όμως βοήθεια θα λάβουν οι χώρες και οι κλάδοι που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.
Η Ελλάδα θα λάβει 35,3 εκατ. ευρώ.
Η μέθοδος κατανομής θα βασίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
– στην αξία των ιχθύων που αλιεύονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου
– στη σημασία των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο
– στον πληθυσμό των θαλάσσιων παραμεθόριων περιοχών που συνορεύουν με το Ηνωμένο Βασίλειο
Πού θα διατεθούν οι πόροι του Ταμείου;
Το αποθεματικό θα υποστηρίξει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όπως:
– Δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μεταξύ άλλων μέσω βραχυχρόνιων προγραμμάτων εργασίας, επανεκπαίδευσης και κατάρτισης
– Επανένταξη Ευρωπαίων πολιτών που έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit
Υποστήριξη επιχειρήσεων (κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αυτοαπασχολουμένων και τοπικών κοινοτήτων
– Διασφάλιση της λειτουργίας των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και ελέγχων ασφάλειας
– Υποστήριξη συστημάτων πιστοποίησης και αδειοδότησης
Το αποθεματικό θα καλύπτει τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τα κράτη μέλη μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.
Αλιεία και τραπεζικός τομέας
Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι ελεύθερες να αποφασίσουν πόσα χρήματα θα διατεθούν σε κάθε τομέα. Οι χώρες όμως που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αλιευτικές δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να διαθέσουν ένα ελάχιστο ποσό των εθνικών κονδυλίων τους στην παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας, καθώς και στις τοπικές και περιφερειακές κοινότητες που εξαρτώνται από αλιευτικές δραστηριότητες.
Οι χρηματοπιστωτικοί και τραπεζικοί τομείς που επωφελήθηκαν από το Brexit δεν θα είναι επιλέξιμοι για στήριξη από το αποθεματικό.