Γιάννης Παλαιολόγος
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως και αποτελεί το ζωτικό πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό: αυτό ήταν από τα βασικά μηνύματα που μετέφερε στους συνομιλητές του κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.
Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του επιτρόπου, ειδικά στις συνομιλίες του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο κ. Βαρχέλι αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα επιπρόσθετα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα δοθούν για την υποστήριξη προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Τουρκία. Η Ε.Ε., τόνισε, παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία στη φύλαξη των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων και των ανατολικών.
Ο επίτροπος συναντήθηκε επίσης με τον στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί και τον υπουργό Εμπορίου, Μεχμέτ Μους. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα προτεραιότητας στις ευρωτουρκικές σχέσεις από την οπτική της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων –εκτός του μεταναστευτικού– το Κυπριακό (όπου όμως «δεν έγινε αναλυτική συζήτηση»), η επανέναρξη των διαλόγων υψηλού επιπέδου, η αναβίωση των επαφών σε επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και πιεστικά διεθνή ζητήματα, ειδικά το Αφγανιστάν.
Σχετικά με το διμερές εμπόριο, ο Ούγγρος επίτροπος έδωσε έμφαση στην προσδοκία της Ε.Ε. ότι η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης σε όλα τα κράτη – μέλη (η συγκεκριμένη αναφορά αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία). Κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε στους συνομιλητές του, θα είχαν θετικό αντίκτυπο στις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο συμβούλιο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.
Το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για ταξίδια στην Ε.Ε. (πάγιο αίτημα της Αγκυρας) δεν συζητήθηκε σε βάθος, αναφέρουν οι ίδιες κοινοτικές πηγές. Η Τουρκία, σημειώνεται, πρέπει να κάνει περισσότερα για να συμμορφωθεί με τους όρους των έξι εναπομεινάντων οροσήμων (benchmarks) που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ευθυγράμμιση στον ορισμό της τρομοκρατίας και στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και την επιχειρησιακή συνεργασία με τη Europol. Ο σχετικός διάλογος, υπενθυμίζεται, έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2013.
Ο κ. Βαρχέλι, τέλος, συζήτησε με τον κ. Τσαβούσογλου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ευρύτερα, συμπεριλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας και της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας. Από την πλευρά του επιτρόπου τονίστηκε η ανάγκη η Τουρκία να καταγράψει χειροπιαστή και διαρκή πρόοδο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr