Εκτέλεση
Για τον σολομό με πικάντικες φακές και φασολάκια,
συγκεντρώνουμε πρώτα τα υλικά μας. Στη συνέχεια για τη συνταγή φακές με σολομό,
- Ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, σκόρδο και καυτερή πιπεριά. Ανακατεύουμε τακτικά να μαλακώσουν για 3′-4′.
- Προσθέτουμε το κόλιανδρο, το κύμινο και την πάστα κάρυ και ψήνουμε για 1′-2′ να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματα τους.
- Προσθέτουμε τις φακές και 4 φλ. νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 25′ περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μην λιώσουν.
- Προσθέτουμε τότε αλάτι, πιπέρι, τα φασολάκια, τα ντοματίνια ολόκληρα και λίγο ώμο ελαιόλαδο και βράζουμε δυνατά για 5′-7′.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν για 10′.
- Στο μεταξύ, αλείφουμε τα φιλέτα σολομού με σταγόνες ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στη σχάρα μέχρι ο σολομός να λιώνει με πιρούνι σε φλούδες-κομμάτια. Περίπου για 6′-7 ´ συνολικά.
Για την βινεγκρέτ
Για το σερβίρισμα
- Ισομοιράζουμε τις φακές σε πιάτα, βάζουμε λίγες φλούδες – κομματάκια σολομού, περιχύνουμε με την βινεγκρέτ και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
” Έχετε μάθει να συνδυάζετε το σολομό σας με πατάτα, ρύζι ή κινόα; Λοιπόν αυτός ο συνδυασμός, με φακές και φασολάκια, απογειώνει το πιάτο όχι μόνο γευστικά αλλά και θρεπτικά. Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από το σολομό και τις φακές, ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο κι αλλά πολύτιμα βιοδραστικά συστατικά, κυρίως από τα μπαχαρικά, αλλά και φυτικές ίνες και προβιοτικά, συνθέτουν την υψηλή θρεπτική αξία του συγκεκριμένου πιάτου. Μην το χάσετε, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα.”
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Αν σας άρεσαν οι φακές με σολομό και φασολάκια, δοκιμάστε και την παρακάτω φανταστική συνταγή
Φακές στο τηγάνι με φρέσκο σολωμό και ντρέσινγκ μουστάρδας