Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021, 12:05
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Η πόλη της Κατερίνης υποφέρει! Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν χιλιάδες κάτοικοι, εδώ και αρκετό καιρό, στην όμορφη πόλη τους, ζουν ένα διαρκές βασανιστήριο, καθώς επικρατεί έντονη δυσοσμία, στον βαθμό που επηρεάζεται η υγεία τους!
Δυσφορία, αναγούλα, τσούξιμο στον λαιμό συνοδεύουν τη δυσάρεστη αίσθηση, ενώ, αν και έχει εντοπιστεί ο ένοχος για αυτή την κατάσταση, το κράτος εμφανίζεται ανίκανο -ή απρόθυμο- να προστατέψει τους πολίτες από τον παραβάτη.
Οι χιλιάδες επίσημες καταγγελίες στα αρμόδια όργανα, που έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετές. Επιχείρηση πτηνοσφαγείου απορρίπτει τα ζωικά υποπροϊόντα παράνομα και με μη ενδεδειγμένους τρόπους, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται το περιβάλλον και βεβαίως να δημιουργείται αυτή η θλιβερή κατάσταση.
Το πρόβλημα υφίσταται χρόνια, από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο η κατάσταση έχει γίνει παραπάνω από αφόρητη. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αλλά, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, για τη συγκεκριμένη εταιρεία μάλλον υπάρχει… «προστασία από ψηλά».
Οι καταγγελίες έχουν λάβει τη μορφή κινήματος με την ονομασία… «I Can’t breathe στην Κατερίνη» («δεν μπορώ να αναπνεύσω»).
Η Συμέλα Ελευθεριάδου, ενεργή πολίτης, περιγράφει όλη τη νοσηρή αυτή κατάσταση καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε η Κατερίνη… να αναπνεύσει ξανά. «Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν συμβαίνει αυτό και δημιουργείται αυτή η αίσθηση ατιμωρησίας με όλα αυτά τα αποτελέσματα. Έχουμε καταντήσει να κάνουμε οι πολίτες τους ελεγκτές».
Ακούστε τις δηλώσεις της:
Επίσης έντονη είναι η ρύπανση στην αντιπλημμυρική τάφρο της πόλης, που κατασκευάστηκε σχετικά πρόσφατα.
Οι περιγραφές στην αναλυτική έκθεση που έχουν υποβάλει οι κάτοικοι είναι οι εξής
i) στην έκταση πέριξ του πτηνοσφαγείου, αντικρίσαμε το έδαφος έντονα αναμοχλευμένο, εμφανώς από σκαπτικό μηχάνημα (υπήρχε ακινητοποιημένο, σκαπτικό μηχάνημα εντός της έκτασης) ενώ η περιοχή μύριζε αφόρητα. Σε σημεία, διακρίναμε πούπουλα, σακούλα με αίμα και συγκέντρωση μαύρων δύσοσμων υγρών. Ιδιαίτερη εντύπωση δε, μας προκάλεσε το πολυπληθές σμήνος γλάρων, που κούρνιαζαν περιμετρικά της έκτασης (σαν να είναι ο οικότοπός τους) ii) σε όμορη της τάφρου έκταση, εντοπίσαμε κοπροσωρούς πολύ μεγάλων ποσοτήτων (από αγελάδες) ενώ σε άλλη έκταση, υπήρχαν ίχνη κόπρου διάσπαρτα (προφανώς κι εκεί στοιβαζόταν κόπρος η οποία είχε, πλέον, απομακρυνθεί).
Tην 12/7/20218 , λάβαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα το υπ’ αρίθμ.. 4/2021 Πρακτικό ΚΕΠΠΕ Πιερίας, με το με Α.Π. 430214(1840)/12.7.2021 διαβιβαστικό έγγραφο, όπου επιβεβαιώνεται ότι η δυσοσμία στην πόλη προέρχεται από τη μονάδα θερμικής αδρανοποίησης που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Oπως προκύπτει από δημόσια έγγραφα, το πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης της αντιπλημμυρικής τάφρου, καταγγέλλεται στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πιερίας, από το 2013. Οι υπηρεσίες, στα πλαίσια έρευνας για την εξακρίβωση των καταγγελθέντων, εστίαζαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πλησίον της αντιπλημμυρικής τάφρου βόρεια της επαρχιακής οδού Κατερίνης-Π. Κεραμιδίου.
Oπως προκύπτει από τα πρακτικά των Γνωμοδοτήσεων της θεματικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ, μέλη της επιτροπής, προέβαλαν βάσιμες επιφυλάξεις ως προς τους προτεινόμενους τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων στις πτηνοτροφικές μονάδες της εταιρίας. Συγκεκριμένα, αμφέβαλλαν:
για την επάρκεια της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού στο πτηνοσφαγείο, ο οποίος θα υποδεχόταν, επιπλέον, τα υγρά λύματα από όλες τις πτηνοτροφικές μονάδες, δεδομένης της μη διενέργειας ελέγχων
για τη διαχείριση των νεκρών πτηνών με καύση, είτε δεν υπήρχε εγκατεστημένος αποτεφρωτήρας (ακόμη και αν προβλεπόταν από την προηγούμενη ΑΕΠΟ36), είτε δεν είχε έγκριση από τη Δ/νση Κτηνιατρικής Πιερίας.
Δεν διενεργούνταν, ποτέ, αυτοψία/έλεγχος στις υφιστάμενες μονάδες εν όψει της συζήτησης της αιτούμενης τροποποίησης/ανανέωσης των ΑΕΠΟ, για τη διασφάλιση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων (συμμόρφωσης προς αυτούς) από την επιχείρηση, παρά το βεβαρυμμένο παρελθόν για παραβιάσεις των περιβαλλοντικών και υγειονομικών διατάξεων.
Τα συμφωνητικά που κατέθετε η εταιρία με άλλους φορείς διαχείρισης κοπριάς και νεκρών πτηνών, κατά τον χρόνο συζήτησης των ΜΠΕ, είτε οδεύανε προς τη λήξη τους ή είχαν από καιρό λήξει. Επιπλέον, στα συμφωνητικά δεν διευκρινίζεται σε ποια από τις, τουλάχιστον, δεκατέσσερις υφιστάμενες μονάδες αναφέρονται.
Aπό τα παραπάνω εγείρονται βάσιμα ερωτήματα:
Για το κατά πόσο επαρκεί η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού στο πτηνοσφαγείο για τη διαχείριση του συνόλου των υγρών λυμάτων από όλες τις πτηνοτροφικές μονάδες με τη δυναμικότητα στην οποία έχουν φθάσει σήμερα, αλλά και από άλλες πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Για το εάν έχει εγκριθεί αρμοδίως, η λειτουργία των μονάδων διαχείρισης ΖΥΠ (μονάδα θερμικής αδρανοποίησης και αποτεφρωτήρων) στο πτηνοσφαγείο.
Επειδή, στο πτηνοσφαγείο θα διαχειρίζονται μόνο τα νεκρά πτηνά (σύμφωνα με την ΑΕΠΟ 2020) που παράγονται στους θαλάμους αναμονής πριν τη σφαγή, πως διαχειρίζεται τα νεκρά πτηνά η εταιρία από τις πτηνοτροφικές μονάδες της; (Δεδομένου ότι, οι αποτεφρωτήρες μέχρι σήμερα δεν έχουν την σχετική κτηνιατρική έγκριση). Υπάρχει σε ισχύ συμφωνητικό με αδειοδοτημένο φορέα για το σύνολο των νεκρών πτηνών από τις υφιστάμενες πτηνοτροφικές μονάδες της εταιρίας που ξεπερνούν, σήμερα, κατ’ εκτίμηση στις οικείες ΑΕΠΟ, τους 400τόν/έτος;
Για τα παραπάνω ερωτήματα, προϋποτίθεται η ακριβής γνώση: α) των υγρών αποβλήτων που καταλήγουν στην Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού στο πτηνοσφαγείο της εταιρίας (αφού όπως προαναφέρθηκε, εκτός των υγρών αποβλήτων από μονάδες της εταιρίας, εκεί καταλήγουν και τα υγρά απόβλητα άλλων πτηνοτροφικών μονάδων) β) της πραγματικής ποσότητας των πτηνών που καταλήγουν για σφαγή στο πτηνοσφαγείο και κατ’ επέκταση της πραγματικής ποσότητας ζωικών υποπροϊόντων (νεκρά πτηνά, αίμα,. πόδια, κεφάλια, εντόσθια, πούπουλα).