[*]
Πεντανόστιμο μοσχαράκι με μανιτάρια ραγού σερβιρισμένο με παπαρδέλες. Ένα πιάτο με την εξαιρετική γεύση της διάσημης Ιταλικής σάλτσας ραγού-μπολονέζ που το απογειώνει γευστικά. Η αυθεντική κλασική σάλτσα ραγού φτιάχνετε στη Μπολόνια με μικρά κομμάτια κρέας που το μυστικό είναι ότι μαγειρεύονται πάρα πολύ αργά ώστε αργότερα να διαλυθούν σε ίνες. Συνοδεύονται με λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, σέλερυ και ενίοτε με μανιτάρια. Μια συνταγή (βασική ιδέα photo) για το τέλειο πιάτο που σας συστήνουμε ανεπιφύλαχτα να δοκιμάσετε στο οικογενειακό και το επίσημο τραπέζι σας!
Υλικά συνταγής
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κιλό μοσχαρίσιο ποντίκι, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
- 2 μέτρια κλωνάρια σέλερυ, ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 250 γρ. μανιτάρια καφέ ή λευκά, κομμένες σε φέτες
- 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 2 κονσέρβες (800 γρ. σύνολο) ολόκληρα πομοντόρια αποφλοιωμένα σε χυμό, ψιλοκομμένα
- 2-3 κ.σ. πελτές ντομάτας [*]
- 2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 1 στικ κανέλας
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 2 κ.γ. ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το σερβίρισμα
- 500 γρ. παπαρδέλες
- παρμεζάνα (ή άλλο τυρί επιλογής σας) τριμμένη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το καθαρίζετε αφαιρώντας προσεκτικά ίνες και λίπη και το κόβετε το σε μικρούς κύβους κάθετα προς τους μύες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει ρίχνετε τα κυβάκια κρέατος και τα τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας συχνά για 8-10 λ περίπου ή μέχρι να αλλάξουν χρώμα και κάνουν “κρούστα” απ΄ όλες τις πλευρές.
- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε το κρέας από τη κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτετε στη ζεστή κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, και μόλις κάψει το λάδι ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για 3 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε όλα μαζί για 2 λ επιπλέον. Ξαναβάζετε, στη κατσαρόλα με τα λαχανικά, το κρέας με τους ζωμούς του από το μπολ ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.
- Ρίχνετε το ζωμό βοδινού και μόλις κοχλάσει προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής για το ραγού. Ανακατεύετε απαλά και μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο (στο 2-3), τόσο όσο να σιγοβράζει η σάλτσα με ελάχιστες μικρές φυσαλίδες.
- Σιγοβράζετε το φαγητό σας με σκεπασμένη τη κατσαρόλα, ανακατεύοντάς το και ελέγχοντάς το περιστασιακά για 3:45-4 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και πήξει η σάλτσα. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Τη τελευταία ½-¾ ώρα βρασίματος ξεσκεπάστε τη κατσαρόλα για να πήξει καλά η σάλτσα.
- Όταν πια το κρέας διαλύετε σε ίνες με ένα πιρούνι, αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τη δάφνη και τη κανέλα και χρησιμοποιώντας το εργαλείο για πουρέ ή ένα μεγάλο πιρούνι πιέζετε και ανακατεύετε παράλληλα τα κομμάτια κρέατος μέχρι να διαλυθούν σε ίνες.
- Για το σερβίρισμα: Εν τω μεταξύ, όσο το κρέας σιγοβράζει βράζετε τις παπαρδέλες σας σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φροντίζετε να τις βράσετε λίγο πριν γίνει το κρέας έτσι ώστε να τις στραγγίζετε και να τις σερβίρετε αμέσως ζεστές μαζί με το ραγού μοσχαράκι σας. Πασπαλίζετε από πάνω και μπόλικη παρμεζάνα και καλή σας όρεξη!!!
[*] Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα προσθέστε, εκτός από τα ήδη προτεινόμενα στη συνταγή πομοντόρια και πελτέ, επιπλέον 1 συσκευασία, 250 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας. Επίσης αν ο πελτές δεν είναι στις προτιμήσεις σας παραλείψτε τον και αντικαταστήστε τον με 1 συσκευασία, 250 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
04/09/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Παπαρδέλες με μοσχαράκι και μανιτάρια ραγού
[*]Source link