Πεντανόστιμο κοτόπουλο γεμιστό με τυριά που λιώνουν στο στόμα… Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι για την υπέροχη γεύση του;;; Μια απλή και εύκολη συνταγή για χορταστικό, νόστιμο και υγιεινό πιάτο, ένα κοτόπουλο, μαλακό σαν λουκούμι με το μυρωδάτο μείγμα που θα βάλετε κάτω από την πέτσα του στήθους, συνοδευόμενο με πατατούλες baby, ή κανονικές στο φούρνο. Δοκιμάστε το και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει το αγαπημένο σας!
Υλικά συνταγής
- Για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο
- 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 80 γρ. (1 μέτριο) ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 120 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
- 5 κλαράκια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. τυρί πεκορίνο, τριμμένο
- 100 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
- 100 γρ. γραβιάρα Κρήτης, τριμμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το αρωματικό βούτυρο
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 6-7 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις πατάτες baby
- δείτε την συνταγή εδώ
Εκτέλεση συνταγής
- Για το κοτόπουλο: Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο και μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το σέλερι και τα σοτάρετε μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ όπου τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Μόλις κρυώσουν, ρίχνετε μέσα στο μπολ το μαϊντανό, το θυμάρι και τα τριμμένα τυριά, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε με ένα κουτάλι και αφήνετε το μπολ στην άκρη. Παίρνετε το κοτόπουλο, φοράτε γάντια μίας χρήσης, το τοποθετείτε στον πάγκο εργασίας και ξεκολλάτε προσεκτικά με τα χέρια σας την πέτσα (“περνώντας το χέρι σας ανάμεσα στην πέτσα του στήθους) και το αφήνετε στην άκρη.
- Για το αρωματικό βούτυρο: Σε ένα μπολ ρίχνετε το βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια φορώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Για την σύνθεση και το ψήσιμο: Απλώνετε προσεκτικά το βούτυρο κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου, φροντίζοντας ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του. Αλατοπιπερώνετε καλά την κοιλιά του κοτόπουλου και μετά τη γεμίζετε με τη γέμιση των λαχανικών και τυριών.
- Στη συνέχεια δένετε τα πόδια του κοτόπουλου με σπάγγο μαγειρικής και τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω σε μία σχάρα με το στήθος να κοιτάει προς τα επάνω. Κάτω από τη σχάρα, τοποθετείτε ένα βαθύ ταψί φούρνου το οποίο έχετε γεμίσει με νερό, για να έχει υγρασία το κοτόπουλο και να παραμείνει ζουμερό.
- Τυλίγετε προσεκτικά το κοτόπουλο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου. Μόλις περάσει η 1 ώρα ψησίματος ξεσπεπάζετε το κοτόπουλο και το ψήνετε για 35-30 λ ακόμη. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το σερβίρετε ζεστό με ψητές baby πατάτες.
- Για τις πατάτες baby: Δείτε την συνταγή εδώ.
04/09/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο γεμιστό με τυριά και baby πατάτες φούρνου