Η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020, ενώ η μεταβατική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να έχει διαμορφωθεί το καθεστώς που θα διέπει στο εξής τις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών, λήγει στα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ITV, υπάρχει από την πλευρά της Ε.Ε. διάθεση για συμβιβασμό στο θέμα της αλιείας (έως τώρα, αλιείς από την Ε.Ε. έχουν πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα και αντιστρόφως) και σε πολλά από τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό για το οποίο η προσφορά της Ε.Ε. φαίνεται να είναι τελική είναι οι κρατικές ενισχύσεις, η τήρηση δηλαδή από την πλευρά της Βρετανίας των απαγορεύσεων που ισχύουν και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ώστε να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον δήλωσε χθες ότι η συμφωνία θα κλείσει «ή τώρα ή ποτέ», ισχυριζόμενος ότι, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες εντός του 2021. Ομως, μια απότομη μετάβαση της Βρετανίας από καθεστώς μέλους της Ε.Ε. (αυτό ισχύει στην παρούσα μεταβατική περίοδο) σε καθεστώς τρίτης χώρας με την οποία η Ε.Ε. δεν έχει καν εμπορική συμφωνία θα προξενήσει χάος στο διμερές εμπόριο, με κύρια ζημιωμένη τη Βρετανία.
Σε περίπτωση πάντως που όλα πάνε στραβά, οι Βέλγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των αλιέων τους στα βρετανικά ύδατα με βάση διάταγμα που εξέδωσε το 1666 ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙ της Αγγλίας και το οποίο, σύμφωνα με την πρώτη εξέταση, ισχύει ακόμη.
Πηγή: kathimerini.gr