Η Τουρκία βάζει “πόδι” στο Αφγανιστάν μέσω τεχνικής υποστήριξης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι ο στρατός της Άγκυρας θα αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία του τέλους Αυγούστου, είπαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι δεν θα έχουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την 31η Αυγούστου.
Το αίτημα υπό όρους των Ταλιμπάν, οι οποίοι επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά την εκδίωξή τους, αφήνει την Άγκυρα με μια δύσκολη απόφαση σχετικά με το αν θα αποδεχθεί μια επικίνδυνη δουλειά, είπε ένας αξιωματούχος.
Η Τουρκία ήταν μέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να αποσυρθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει εδώ και μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της στο αεροδρόμιο αν αυτό ζητηθεί, σε μία πρακτική που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη σε Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και ασφάλεια στο αεροδρόμιο.
“Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ”, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα των Ταλιμπάν να φύγουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα θα περιπλέξει κάθε μελλοντική αποστολή.
“Η διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη δουλειά”, είπε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα είναι εν εξελίξει και, εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων έχουν ολοκληρωθεί, είπε.
Δεν ήταν σαφές εάν η Τουρκία θα συμφωνούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια εάν τα στρατεύματά της δεν ήταν εκεί για να παράσχουν ασφάλεια.
Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως την 31η Αυγούστου, προκειμένου οι ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα και να τερματίσουν την 20ετή στρατιωτική ανάμειξη στο Αφγανιστάν.
Το να παραμένει ανοιχτό το αεροδρόμιο μετά την παράδοση του ελέγχου από ξένες δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το Αφγανιστάν να παραμείνει συνδεδεμένο με τον κόσμο, αλλά και για τη διατήρηση των προμηθειών και των επιχειρήσεων βοήθειας.
“Θα είναι μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπιστική δράση στο Αφγανιστάν”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Mary Ellen McGroarty, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στο Αφγανιστάν.
Η Τουρκία επαίνεσε τις “μετριοπαθείς δηλώσεις” των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και είπε ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε την Τρίτη ότι η ομάδα επιδιώκει καλούς δεσμούς με την Άγκυρα. “Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας”, είπε ο Μουτζαχίντ.
Η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις προσπάθειες εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι συντονίζονται με τους περιφερειακούς εταίρους, καθώς και τους Ταλιμπάν, για τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.
“Ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει κάποια σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
“Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν σε αυτό ακριβώς το μέτωπο. Μας έχουν υποδείξει χωρίς αμφιβολία ότι επιδιώκουν να έχουν ένα εμπορικό αεροδρόμιο που θα λειτουργεί”.
Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι
Πέτρος Κράνιας
capital.gr