Η Άγκυρα στο Αφγανιστάν θα επιδιώξει να ενισχύσει την αξιοπιστία της απέναντι στην κυβέρνηση Biden
Της Burcu Ozcelik
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά εύθραυστο μέλλον στις σχέσεις της με το -υπό το καθεστώς Ταλιμπάν- Αφγανιστάν, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό ρίσκο και ελάχιστες χειροπιαστές ανταμοιβές.
Βλέπει μια ευκαιρία να ανακτήσει μέρος της νομιμότητας και της ήπιας δύναμης που έχει χάσει, ως αποτέλεσμα των σοβαρών λαθών στα οποία έχει υποπέσει στην εξωτερική της πολιτική τα τελευταία χρόνια. Ως η μόνη μουσουλμανική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι πιθανό να επιδιώξει να ισορροπήσει ανταγωνιστικά συμφέροντα και συμμάχους.
Η Άγκυρα θα επιδιώξει να ενισχύσει την αξιοπιστία της απέναντι στην κυβέρνηση Biden και στους άλλους δυτικούς εταίρους, και να αξιοποιήσει τις στενές της σχέσεις με το Κατάρ και το Πακιστάν (δύο χώρες που έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ταλιμπάν) για να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής μεταξύ της διοίκησης των Ταλιμπάν και του έξω κόσμου.
Αλλά ελλείψει ενός σαφούς νομικού πλαισίου, και της κάλυψης μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αντιμετωπίζει αβέβαιες και επικίνδυνες προοπτικές στο Αφγανιστάν, εκτός κι αν διατυπωθούν σαφώς οι όροι της πολιτικής και διπλωματικής της δέσμευσης.
Επιπρόσθετες πιέσεις από τη Ρωσία, το Ιράν και -σε μικρότερο βαθμό- από την al-qaeda (που διαδραματίζουν και οι τρεις σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν), θα επιδεινώσουν την επισφαλή φύση της θέσης της Τουρκίας στο Αφγανιστάν.
Επιπλέον, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια νέα προσφυγική κρίση; ακόμη και τις εβδομάδες πριν από την πτώση της Καμπούλ, περίπου 500-2000 Αφγανοί εκτιμάται ότι έφθασαν στο έδαφος της κάθε ημέρα.
Η Άγκυρα δεν έχει μια συνολική πολιτική για το θέμα αυτό και δυσκολεύεται να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση στη χώρα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επ αόριστον μια νέα αύξηση του προσφυγικού της πληθυσμού και βλέπει την αύξηση των προσφυγικών ροών που συνδέονται με τη σύγκρουση, ως μια παγκόσμια κρίση που μετατίθεται στις γειτονικές χώρες.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2021/08/afghanistan-taliban-region-response