Τέλεια, ζεστά και μυρωδάτα σκορδοψωμάκια γεμιστά με 2 ειδών τυριά για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας το τέλειο έδεσμα που θα σας εντυπωσιάσει με τη γεύση του. Μια συνταγή που θα γίνει η αγαπημένη σας όταν δοκιμάσετε αυτά τα σκορδοψωμάκια που όλο το μυστικό τους είναι στο αρωματικό σκορδοβούτυρο που θα αρωματίσετε με όποια βότανα σας αρέσουν δηλ. με βασιλικό, μαϊντανό, θυμάρι, δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, ματζουράνα, λουίζα καθώς επίσης και που το σκόρδο που θα βάλετε δεν θα είναι σε σκόνη αλλά φρέσκο σκόρδο που αφήνει ένα πολύ ελαφρύ, διακριτικό άρωμα, που το τρώνε και όσοι δεν συμπαθούν το σκόρδο. Δοκιμάστε τα!
Υλικά συνταγής
- Για τα ψωμάκια
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- Για τη γέμιση τυριών
- 1 μπαλάκι μοτσαρέλα φρέσκια στραγγισμένη από τα υγρά της, κομμένη σε μεγάλους κύβους
- γραβιέρα ή κασέρι σε μεγάλους κύβους
- Για το μείγμα βουτύρου
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος (προμηθευτείτε βούτυρο γάλακτος καλής ποιότητας, όχι μαργαρίνη)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο πολύ πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
- 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
- λίγο χοντρό αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα ψωμάκια και τη γέμιση τυριών: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι ρίχνοντας σταδιακά νερό και ζυμώνοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι και έχετε μια ελαστική ζύμη. Είναι σημαντικό να ρίξετε αρκετό νεράκι έτσι ώστε η ζύμη να βγει στο τέλος μαλακή, σαν να ζυμώνεται από μόνη της, χωρίς κόπο.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνετε με το “κόλπο” που μετράς μέχρι το 100 και τότε το ζυμάρι είναι έτοιμο, ελαστικό και δεν θα κολλάει στο πάγκο. Τη βάζετε στο μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε μακριά από ρεύματα 1 ώρα περίπου, να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
- Μόλις φουσκώσει, λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο ή ένα μέτριο ταψάκι (28 cm διάμετρο), κάνετε τη ζύμη ρολό και την κόβετε σε 18 όμοια κομμάτια. Ανοίγετε το καθένα σαν πιτάκι και το γεμίζετε με ένα κομμάτι μοτσαρέλα και 1 γραβιέρα. Πλάθετε καλά, φροντίζοντας να καλυφθεί πολύ καλά το τυρί, διαφορετικά θα λιώσει και θα βγει στο ταψί στο ψήσιμο.
- Τοποθετείτε τα ψωμάκια στο ταψάκι στρωμμένο με χαρτί ψησίματος, κοντά το ένα στο άλλο γιατί έτσι θα φουσκώσουν καλύτερα. Αν αφήσετε απόσταση θα φουσκώσουν λιγότερο και θα βγουν λίγο σαν τυροπιτάκια. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε περίπου 1/2 ώρα τη ζύμη να ξαναφουσκώσει.
- Για το μείγμα βουτύρου: Στο μεταξύ, λιώνετε το βούτυρο στο τηγάνι μετά προσθέτετε τα μυρωδικά και το σκόρδο και ανακατεύετε. Μόλις φουσκώσουν τα ψωμάκια, με ένα πινέλο, τα αλείφετε ελαφρώς με το βούτυρο με τα μυρωδικά, τα πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλάτι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20-25 λ περίπου.
- Μόλις βγουν από το φούρνο τα αλείφετε ζεστά/καυτά και πάλι με το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσεψε και τα σερβίρετε αμέσως ζεστά σκέτα ή με διάφορες σάλτσες επιλογής σας, όπως μια σάλτσα με ντομάτα ή πελτέ ή με ένα pesto. Καλή σας απόλαυση!
Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Πηγή
19/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σκορδοψωμάκια γεμιστά με τυριά