Λέγεται «Ακρόσκα» (окрошка) και είναι μια κρύα σούπα, που αποτελεί μέρος της κουζίνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το όνομα της πιθανότατα προέρχεται από το αντίστοιχο ρήμα που σημαίνει τεμαχίζω ή σπάω σε μικρά κομμάτια.
Η Ακρόσκα συνήθως γαρνίρεται με όξινη κρέμα γάλακτος, ενώ μετέπειτα παραλλαγές της που εμφανίστηκαν στην Σοβιετική περίοδο χρησιμοποιούν ελαφρύ ή διυλισμένο κεφίρ, μεταλλικό νερό, ή και μπύρα. Οι σύγχρονες συνταγές επιτρέπουν επίσης την αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος με μαγιονέζα. Εμείς θα σας τη χαρίσουμε με κεφίρ.
Αυτές τις μέρες που η ζέστη χτυπά κόκκινο είναι ένα δροσερό, χορταστικό πιάτο και είναι και εξαιρετικά υγιεινό.
Συνταγή για δύο άτομα:
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 αγγούρια μικρά
2 κ.σ άνιθο
2 αυγά
1 μεγάλη πατάτα
2 μπουκάλια κεφίρ
Εκτέλεση
Βράζουμε τα αυγά και την πατάτα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα τεμαχίζουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τον άνιθο, τα αγγούρια και το κρεμμυδάκι. Στη συνέχεια τα βάζουμε όλα σε μια σουπιέρα και τα αλατίζουμε ελαφρώς. Ανακινούμε καλά το κεφίρ και το βάζουμε στη σουπιέρα. Σερβίρεται παγωμένη.
Tip: Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και ψιλοκομμένο παντζάρι και λίγο από το ζουμάκι του, αν θέλετε να τη χρωματίσετε.
*Ευχαριστούμε τη φίλη Μαρία Αντωνοπούλου για την ευγενική παραχώρηση της συνταγής