Πεντανόστιμα, αφράτα μπιφτέκια με ελαφριά υπέροχη γεύση που θα σας μείνουν αξέχαστα και θα γίνουν τα αγαπημένα σας. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε αυτά τα φανταστικά μπιφτέκια, τηγανιτά ή ψητά, ιδανικά για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές αλλά και για ένα λαχταριστό και ελαφρύ δείπνο με μια μεγάλη πράσινη ή χωριάτικη σαλάτα. Δοκιμάστε τα!
Υλικά συνταγής
- 2 λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης (ή πολύσπορο)
- 200 ml γάλα 1,5% λιπαρά
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από άπαχα μέρη όπως νουά ή τρανς
- 2 αυγών τα ασπράδια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 3 ντοματάκια από κονσέρβα, με τους χυμούς τους, λιωμένα με τα πιρούνι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. ξερός δυόσμος, τριμμένος
- ½ κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ελαιόλαδο, για το τηγάνι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μπολ μουσκεύετε τις φέτες ψωμιού στο γάλα για 5 λ. Μετά τις στύβετε καλά με τα χέρια σας και τις βάζετε σε άλλο, μεγαλύτερο μπολ μαζί με το μισό γάλα. Προσθέτετε τον κιμά, τα ασπράδια, το κρεμμύδι, τα λιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τη μουστάρδα, την καπνιστή πάπρικα, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε πολύ καλά για 5-8 λ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά.
- Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ιδανικά για όλο το βράδυ, για να αναμειχθούν καλά τα υλικά και τα αρώματα του κιμά. Στη συνέχεια αλείφετε με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή σχαροτήγανο) και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
- Βγάζετε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και το πλάθετε σε 8 μέτρια μπιφτέκια. Βάζετε στο τηγάνι τα πρώτα 4 μπιφτέκια και τα αφήνετε για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα.
- Μετά τα γυρίζετε προσεκτικά και τα ψήνετε για άλλα 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά και δείτε ότι έχουν ψηθεί καλά και στο κέντρο τους. Με τον ίδιο τρόπο ψήνετε και τα υπόλοιπα 4 μπιφτέκια. Τα σερβίρετε ζεστά και συνοδεύετε με πατάτες τηγανιτές ή φούρνου ή με μια μεγάλη σαλάτα επιλογής σας.
Tip: Αν θέλετε ψήνετε τα μπιφτέκια στο γκριλ, για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι.
Πηγή
11/06/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπιφτέκια αφράτα πεντανόστιμα