Ένα από τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας είναι το παστίτσιο. Και αυτό γιατί συνδυάζει αγάπες μεγάλες. Μακαρόνια με κιμά και λιωμένο τυρί! Πόσα είδη μακαρονιών υπάρχουν, όμως;
Σίγουρα ξέρετε τα spaghetti, τα κλασσικά μακριά μακαρόνια. Έχετε, όμως, ακούσει και δει πολλά ζυμαρικά ακόμα. Με περίεργα σχήματα και παράξενα ονόματα. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά για να ξεμπερδεύουμε…
Παρά την πληθώρα ζυμαρικών που υπάρχει, οι βασικές κατηγορίες είναι:
- τα μακριά, κυλινδρικά ζυμαρικά (spaghetti, capellini, spaghettini κλπ),
- τα πλατιά ζυμαρικά-κορδέλες (linguine, tagliatelle, Mafaldine, lasagna κλπ),
- τα κοντά σωληνωτά (πένες, Tortiglioni, Rigatoni κλπ),
- τα μικρά ζυμαρικά (κριθαράκι, κοφτό, ditalini, αλφαβήτα, αστεράκι κλπ),
- τα ειδικά σχήματα (farfalle, fusilli, gnocchi κλπ.),
- τα γεμιστά (Tortellini, Ravioli κλπ)
Τώρα που μάθατε, λοιπόν, επιλέξτε ποιο σας ταιριάζει και καλύπτει τις ανάγκες σας για να συνοδεύσετε ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά που φτιάξατε ποτέ…
Υλικά:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1/2 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
1/3 της κούπας πελτές τομάτας
400γρ. τοματάκια
375 γρ. fettucine
60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
3 αυγά
150 γρ. φέτα
400 γρ. τυρί ρικότα
2 κρόκοι αυγών
Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο. Βράστε τα fettuccini και ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι. Ψιλοκόψτε και τσιγαρίστε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέστε τον κιμά και με μια ξύλινη κουτάλα σπάστε τον στο τηγάνι και τσιγαρίστε μέχρι να χρυσίσει από όλες τις μεριές. Προσθέστε τα μπαχαρικά και τον πελτέ τομάτας, ανακατέψτε και προσθέστε και τα τοματάκια. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά.
Αφού έχετε βράσει τα fettucini στραγγίξτε και ξαναρίξτε τα στην κατσαρόλα. Ανακατεύοντας γρήγορα προσθέστε τα 30 γρ. της παρμεζάνας και σπάστε μέσα τα δυο αυγά. Σε ένα λαδωμένο πυρεξ απλώστε τα μακαρόνια και καλύψτε με τον κιμά. Ψήστε για περίπου 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, στο μπλέντερ χτυπήστε τη φέτα, τους κρόκου αυγών, το τυρί ρικότα, την υπόλοιπη παρμεζάνα και το ένα περισσευούμενο αυγό μέχρι να γίνουν λεία.
Τοποθετήστε πάνω από τον κιμά και ξαναβάλτε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ομοιόρφο χρώμα το πάνω μέρος του φαηγού.