Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα υπέροχο σάμαλι με γιαούρτι που το κάνει αφράτο, με την υπέροχη μυρωδιά της μαστίχας και με μπόλικο σιρόπι;;; Μια συνταγή για να απολαύσετε εύκολα εσείς, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας αυτό το τέλειο γλύκισμα όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλες τις περιστάσεις. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Μείγμα 1°
- 800 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 400 γρ. ζάχαρη
- Μείγμα 2º
- 4 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 4 γρ. αμμωνία σε σκόνη
- 4 γρ. μαστίχα τριμμένη αναμεμιγμένη με 50 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
- 400 γρ. νερό
- 1 βανιλίνη
- Για το σιρόπι
- 600 γρ. νερό
- 900 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. γλυκόζη
- 1 λεμονιού τη φλούδα
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
- Για το σάμαλι: Αφήνετε το γιαούρτι εκτός ψυγείου για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με μια ζυγαριά ακριβείας μετράτε όλα τα υλικά σας και τα αφήνετε στην άκρη.
- Για το πρώτο μείγμα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και τα αναμειγνύετε πολύ καλά με μια σπάτουλα.
- Για το δεύτερο μείγμα: Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το νερό, το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ, την αμμωνία, τη μαστίχα και τη βανίλια και τα αναμιγνύετε πολύ καλά με σύρμα ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως το γιαούρτι και έχετε ένα λείο μείγμα.
- Αδειάζετε το δεύτερο μείγμα γιαουρτιού μέσα στο πρώτο μείγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύετε πολύ καλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα 2 μείγματα. Βουτυρώνετε ένα ταψί, το πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι ψιλό και μέσα αδειάζετε το έτοιμο μείγμα.
- Αφήνετε το μείγμα μέσα στο ταψί για 5 ώρες πριν το ψήσετε για να “ξεκουραστεί”. Μετά το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 170-175 βαθμούς για περίπου 45-50 λ σύμφωνα πάντα με τη δυναμική του δικού σας οικιακού φούρνου.
- Για το σιρόπι: Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο φτιάχνετε το σιρόπι για να είναι έτοιμο και σιροπιάσετε το γλυκό σας αμέσως μόλις το ξεφουρνίσετε. Ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και το βράζετε για 2 λ ακριβώς από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Βγάζετε το γλυκό σας από το φούρνο, το κόβετε σε κομμάτια και το περιχύνετε αμέσως, όσο είναι καυτό από το φούρνο, με το καυτό σιρόπι Το αφήνετε στην άκρη να ρουφήξει όλο το σιρόπι του και να κρυώσει και μετά το σερβίρετε.
Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
Πηγή
19/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Σάμαλι με μαστίχα και γιαούρτι