Χοιρινές μπριζόλες ψημένες με χυμό πορτοκαλιού και μέλι μαζί με μελωμένες πατατούλες στο φούρνο. Μια απλή και πανεύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο όπου ο χυμός του πορτοκαλιού του δίνει την απαραίτητη οξύτητα που χρειάζεται για να μετριαστεί η αίσθηση του λιπαρού και να αρωματιστεί ευχάριστα το κρέας και να έχουμε μια μαλακή, γευστική και ζουμερή μπριζόλα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το συνδυασμό απλών μπαχαρικών όπως η ρίγανη, του χυμού πορτοκαλιού και λίγου μελιού που θα το μαλακώσουν και θα απογειώσουν τη γεύση του.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος η μπριζόλες και οι πατάτες απορροφούν το γλυκόξινο μείγμα πορτοκαλιού με αποτέλεσμα να έχουμε μια νόστιμη ζουμερή μπριζόλα και μελωμένες πατάτες με υπέροχη γλυκιά γεύση.
Υλικά συνταγής
- 4 μεγάλες ή 5 μέτριες χοιρινές μπριζόλες επιλογής σας
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη + λίγη επιπλέον για τις πατάτες
- 2 μεγάλων, ή 3 μέτριων πορτοκαλιών το χυμό
- 1,5 κ.σ. μέλι
- 2-3 κ.σ. μουστάρδα
- 1,5-2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή γλυκό κόκκινο πιπέρι + λίγο επιπλέον για τις πατάτες
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 4-5 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στη μέση
Εκτέλεση συνταγής
- Καθαρίζετε τις πατάτες τις κόβετε κυδωνάτες, τις μεταφέρετε σε μπολ, τις αλατοπιπερώνετε, τις πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη και πάπρικα, τις περιχύνετε με 1/2 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε καλά. Τις αφήνετε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστείτε.
- Πλένετε καλά τις μπριζόλες, τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί, τις τοποθετείτε σε ένα ταψί και τις αλείφετε καλά με τα χέρια σας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές. Μετά τις αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές, τις αλείφετε με λίγη μουστάρδα και τις πασπαλίζετε με την αποξηραμένη ρίγανη με τη γλυκιά πάπρικα και το μπούκοβο (αν θέλετε μια ελαφρώς πικάντικη γεύση).
- Στύβετε τα πορτοκάλια, μεταφέρετε το χυμό τους σε μπολ, προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε καλά και ραντίζετε με αυτό τις μπριζόλες από επάνω και όσο μείνει το ρίχνετε μέσα στο ταψί. Τοποθετείτε τις κυδωνάτες πατάτες, με το λάδι τους, ανάμεσα στα κενά που αφήνουν οι μπριζόλες και προσθέτετε στο ταψί 3/4 φλ. τσαγιού νερό.
- Ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο στους 190-200 βαθμούς για 1:50 ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Για να πάρουν ένα ωραίο χρώμα οι μπριζόλες σας πρέπει, όσο ψήνονται, να τις γυρίσετε μερικές φορές και από την άλλη πλευρά. Όταν τις γυρίσετε για 1η φορά μπορείτε τότε να βάλετε το ξερό κρεμμύδι που έχετε κόψει στη μέση.
Πηγή
18/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπριζόλες χοιρινές με πορτοκάλι και μέλι με πατάτες στο φούρνο