Ο γαύρος μαρινάτος είναι ο Ελληνικός παραδοσιακός μεζές, που συνοδεύει τέλεια ένα ουζάκι, ένα τσιπουράκι, και αποτελεί αρμονικό συνοδευτικό για ένα πιάτο οσπρίων…
Υλικά
1 κιλό γαύρος
150 γραμ. αλάτι χοντρό
700 ml ξύδι από κρασί
Ελαιόλαδο όσο χρειαστεί
Σκόρδο
Μαϊντανός ή πιπεριά καυτερή πράσινη ή κόκκινη, ή δενδρολίβανο ή φύλλα δάφνης ή κόκκους πιπεριού ή συνδυασμός αυτών
Εκτέλεση
- Αν δεν πάρουμε καθαρισμένο τον γαύρο, τον καθαρίζουμε από τα εντεράκια, κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά
- Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση χοντρού αλατιού και μια σειρά γαύρο από πάνω και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο γαύρος. Κλείνουμε το μπολ με μία σακούλα – για να αποφύγουμε τις μυρωδιές- και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
- Μετά από 24 ώρες ξεπλένουμε το γαύρο από το αλάτι και τον περιχύνουμε ,ε ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά για 3-6 ώρες εκτός ψυγείου.
- Αδειάζουμε το ξύδι και μεταφέρουμε τον γαύρο σε γυάλινο μπολ σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.
- Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να καλύψει τον γαύρο και τοποθετούμε στο ψυγείο με κλειστό καπάκι. Τον διατηρούμε στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.