Πεντανόστιμο σπαγγέτι με γαρίδες και λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας. Μια απλή, εύκολη συνταγή για να απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας ένα λαχταριστό, υγιεινό και χορταστικό πιάτο με τέλεια μεσογειακή γεύση. Απλά δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 1 συσκευασία (500 γρ.) σπαγγέτι
- 1 συσκευασία (500 γρ. περίπου) μεγάλες κατεψυγμένες γαρίδες
- 3/4 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 2
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 2 κολοκυθάκια, κομμένες με μέτρια κομμάτια
- 1 μελιτζάνα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
- 15 μικρά ντοματίνια κομμένα στη μέση (κατά προτίμηση τα μικρά μακρόστενα Κρήτης)
- 1 γεμάτο κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 1/2 φλ. καυτό νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κονσέρβα 400 γρ. αποφλοιωμένα Ντοματάκια (Ολόκληρα Τοματίνια σε χυμό ντομάτας), ψιλοκομμένα
- 3-4 πρέζες αποξηραμένο βασιλικό
Εκτέλεση συνταγής
- Ξεπαγώνετε τις γαρίδες και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η υγρασία τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό βάζετε το σπαγγέτι σας να βράσει “αλ τέντε” σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας.
- Παράλληλα ζεσταίνετε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τη 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο ανακατεύοντας για 1/2 λ. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις τηγανίζετε για λιγότερο από 1 λ από κάθε πλευρά. Μην υπερβείτε τα 2 λ τηγανίσματος γιατί οι γαρίδες θα “σφίξουν” και δεν θα είναι ζουμερές. Μόλις αλλάξουν χρώμα είναι έτοιμες.
- “Σβήνετε” με το κρασί, το αφήνετε για ½ λ να εξατμισθεί και μετά, με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας βγάζετε από το τηγάνι τις γαρίδες και τα σκόρδα με τα μεταφέρετε σε μπολ. Προσθέτετε στο ίδιο τηγάνι άλλη 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τις πιπεριές τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και βγάλουν τα υγρά τους.
- Προσθέτετε τα φρέσκα ντοματίνια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ. Μετά ρίχνετε το πελτέ τον οποίον τρίβετε στη βάση του τηγανιού, το μπούκοβο και το ζωμό λαχανικών και μόλις πάρουν βράση ρίχνετε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια με το χυμό τους και ανακατεύετε.
- Ψιλοκόβετε το σοταρισμένο σκόρδο, το προσθέτετε στη σάλτσα μαζί με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 20 λ περίπου. Αν έχει υγρά ξεσκεπάστε το τηγάνι και το μαγειρεύετε μέχρι να σωθούν τα υγρά και “δέσει΄ η σάλτσα.
- Δύο λ πριν αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά προσθέτετε τις γαρίδες και ανακατεύετε απαλά να καλυφθούν από τη σάλτσα. Ρίχνετε και τη 3η κ.σ. βούτυρο για “δέσει” ακόμα καλύτερα η σάλτσα σας και ανακατεύετε απαλά.
- Όταν η σάλτσα σας είναι έτοιμη προσθέτετε στο τηγάνι το έτοιμο σπαγγέτι και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις να καλυφθεί το ζυμαρικό με τη σάλτσα. Πασπαλίζετε το φαγητό σας με λίγο αποξηραμένο βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλή σας όρεξη!
Tip: Άν έχετε προμηθευτεί φρέσκες γαρίδες ή μεγάλες κατεψυγμένες με τα κελύφη τους, δεν πετάτε τα κεφάλια αλλά τα βάζετε μαζί με τη σάλτσα να βράσουν για να βγάλουν τη νοστιμιά τους. Όταν πρόκειται να προσθέσετε στο τηγάνι τα σοταρισμένα σώματα γαρίδες τότε αφαιρείτε από τη σάλτσα και πετάτε τα κεφάλια. 1
Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα
18/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Γαριδομακαρονάδα με λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας