Κοτόπουλο ψητό στο φούρνο σερβιρισμένο με λεμόνι, λάδι και ρίγανη. Ένα εξαιρετικό νοστιμότατο πιάτο, πολύ εύκολο στη παρασκευή του για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι. Μια πολλή απλή συνταγή, για αρχάριους (προσαρμοσμένο από εδώ) για να απολαύσετε ένα αγαπημένο πουλερικό μικρών και μεγάλων, το κοτόπουλο, με πατατούλες τηγανιτές και μια μεγάλη σαλάτα… και .. καλή σας όρεξη!
Υλικά συνταγής
- 1 κοτόπουλο (περίπου 1.700 γρ.), κομμένο σε μερίδες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 λεμονιών το χυμό
- 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200 βαθμούς και βάζετε τη σχάρα του φούρνο στο μεσαίο ράφι. Πλένετε τα κομμάτια κοτόπουλου, τα ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί, τα αλατοπιπερώνετε και από τις 2 πλευρές και τα αφήνετε στην άκρη για 5 λ.
- Στρώνετε με λαδόκολα ένα ταψί και απλώνετε επάνω τα κομμάτια κοτόπουλου με τη πέτσα τους προς τα κάτω. Βάζετε το ταψί στη σχάρα (στο μεσαίο ράφι) και ψήνετε το κοτόπουλό σας για 20 λ. Στη συνέχεια το γυρίζετε από την άλλη πλευρά, με τη πέτσα προς τα επάνω, και το ψήνετε για άλλα 15 λ.
- Όσο ψήνετε το κοτόπουλο, βάζετε σε σε μια βαθιά πιατέλα σερβιρίσματος το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και τα αναμιγνύετε καλά. Το αφήνετε στην άκρη.
- Μετά τα 35 λ ψησίματος, ελέγχετε αν είναι έτοιμα τα στήθη κοτόπουλου, τα οποία θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος, όπως και τις φτερούγες. Αν έχουν ψηθεί τα βγάζετε από το φούρνο και τα βάζετε κατευθείαν από το φούρνο στη πιατέλα σερβιρίσματος με το λαδολέμονο και τα περιχύνετε με λίγο από το λαδολέμονο.
- Αν δεν έχουν ψηθεί τα αφήνετε στο φούρνο και τα ψήνετε για όση ώρα ακόμα απαιτείται (ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από το φούρνο σας και το μέγεθος των κομματιών του κοτόπουλου). Στα 40-45 λ ψησίματος ελέγχετε και τα μπούτια και ενεργείτε αναλόγως.
- Μόλις βγάζετε το κοτόπουλο από το φούρνο το βάζετε αμέσως όπως είναι καυτό στο λαδολέμονο για να το απορροφήσει το κοτόπουλο και με ένα κουταλάκι του γλυκού τα περιχύνετε με λίγο λαδολέμονο.
- Σημείωση: Για πιο πικάντικη γεύση, μέσα στο μείγμα λαδιού λεμονιού μπορείτε να προσθέσετε και 1 κ.γ. μουστάρδα. Σε αυτή τη περίπτωση θα τα χτυπήσετε στο μούλτι για να διαλυθεί πολύ καλά η μουστάρδα.
Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής
25/05/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πανεύκολο ψητό κοτόπουλο