Η αύξηση των στρεµµάτων φαίνεται ότι δύσκολα θα ανατρέψει τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης, αφού ήδη ο καιρός βάρυνε µε µη ανατρέψιµες επιπτώσεις τη φετινή παραγωγή. Οι λιγοστές βροχές ταλαιπώρησαν φέτος την καλλιέργεια, µε τις πρώτες να πέφτουν αργά τον ∆εκέµβριο, για να ακολουθήσει περίοδος ξηρασίας τους επόµενους δύο µήνες, πριν ρίξει ακόµα λίγα νερά τον Μάρτιο. Ο καύσωνας τις τελευταίες ηµέρες «γονάτισε» ξανά τα φυτά και η εικόνα από τα χωράφια θέλει αρκετά από αυτά να είναι «τζούφια». Μάλιστα, υπάρχει και πληροφόρηση ότι ορισµένοι παραγωγοί µπήκαν να αλωνίσουν πρόωρα τµήµα του χωραφιού, κατευθύνοντας προς την ενσίρωση τα πράσινα ακόµα φυτά.
∆εδοµένο πάντως πρέπει πλέον να θεωρείται ότι η είσοδος στα αλώνια θα γίνει µε ελάχιστα αποθέµατα, παράγοντας σαφώς ενισχυτικός για τις τιµές. Πέρυσι µάλιστα τα αποθέµατα την αντίστοιχη περίοδο είχαν αγγίξει το µηδέν, µε την φετινή συγκυρία να απέχει ελάχιστα από αυτό. Είναι ακόµα ένας λόγος για τον οποίο αρκετοί συντελεστές της εγχώριας αγοράς δείχνουν πεπεισµένοι πως οι πρώτες τιµές που θα ανακοινωθούν θα βρίσκονται στα περσινά επίπεδα των 25 λεπτών το κιλό. Την ίδια στιγµή, βλέποντας τη διεθνή τάση µέσω των τιµών εξαγωγής και των τιµών που κλείνονται οι διεθνείς διαγωνισµοί από Τυνησία και Αλγερία, επιβεβαιώνεται ότι οι τιµές της φετινής σοδειάς είδαν τα υψηλά προς τον Φεβρουάριο και από τότε σταδιακά διορθώνουν µε πλάγια κίνηση. Κάτι τέτοιο σηµαίνει ότι σε µεγάλο βαθµό η αγορά έχει ήδη διορθώσει από τα υψηλά των 30 και 31 λεπτών το κιλό για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το εµπόριο συζητά πλέον τιµές εξαγωγής νέας σοδειάς για τα µέτρια σιτάρια κοντά στα 260 ευρώ ανά τόνο FOΒ, όταν τα υψηλά φετινά έγιναν προς τον Φεβρουάριο στα 285 ευρώ ο τόνος. Ωστόσο, ακόµα δεν υπάρχουν προπωλήσεις προς εξαγωγή, ενώ και οι Ιταλοί περιµένουν να δουν την εικόνα και της δικής τους σοδειάς.
Πλέον όσο πλησιάζει ο αλωνισµός η προσοχή πέφτει στις καιρικές συνθήκες, τις ποιότητες και τις αποδόσεις, προτού διαµορφωθεί η τιµή της αγοράς και όπως σηµειώθηκε, τα δεδοµένα αυτά δεν αφήνουν περιθώρια για τιµές χαµηλότερες από αυτές που διαµόρφωσε το 2020.
Το αφιέρωμα αυτό διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί στις 22 Μάη
Μέχρι 23 λεπτά το κιλό αγοράζει το εµπόριο προσφορές από ζωοτροφάδικα για τα καλά κριθάρια
Από 22 µέχρι 23 λεπτά το κιλό αγοράζουν κριθάρι οι βιοµηχανίες ζωοτροφών το διάστηµα αυτό, µε την τιµή να έχει σηµειώσει σηµαντική πρόοδο συγκριτικά µε τα επίπεδα που διαµόρφωσε κατά τα περσινά αλώνια, όταν η τιµή µε δυσκολία υπερέβη τα 13 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς στην Agrenda, οι τιµές αυτές βρίσκονται σχεδόν 5 λεπτά πάνω από τα επίπεδα που πληρώνει βάσει συµβολαίων η βιοµηχανία βυνοποίησης.
Φέτος τα ζωοτροφάδικα δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ελεύθερο εµπόριο.
Την ίδια στιγµή, ανοδικά εξακολουθεί να κινείται και η αγορά για το καλαµπόκι, το οποίο σακιασµένο έχει ήδη φτάσει τα 30 λεπτά το κιλό, ενώ οι λιγοστοί παραγωγοί που διαθέτουν ακόµα καλές ποσότητες αποθηκευµένες, δέχονται προσφορές πέριξ των 27 λεπτών το κιλό, αναµένοντας ότι κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς µήνες, η τιµή ίσως γράψει ακόµα υψηλότερες κορυφές.