«Ελλάδα και Τουρκία έχουν ανάγκη ένα καλό και ήρεμο καλοκαίρι και αυτός θα είναι ο στόχος», υπογραμμίζουν τουρκικές πηγές. Σε μία περίοδο που η Αγκυρα ένιωσε να πιέζεται από την ΕΕ και να διανύει μία δύσκολη περίοδο με τις ΗΠΑ, δείχνει να επενδύει στις «καλές εντυπώσεις» και εμφανίζεται διατεθειμένη για διάλογο.
Ενας διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει με τις διερευνητικές επαφές και τις πολιτικές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, συνεχίστηκε με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Αγκυρα, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δρομολογούνται, ενώ θα συνεδριάσουν ακόμα και τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα της καταγραφής της κοίτης του Εβρου, που είχε γίνει επίσης αφορμή για εντάσεις το 2020. Κινήσεις που σε μία κανονικότητα δεν θα αποτελούσαν είδηση, ωστόσο έπειτα από μία δύσκολη χρονιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν ενδείξεις διάθεσης αποκλιμάκωσης. Εστω και αν γίνονται σε μία περίοδο που η Τουρκία χρειάζεται ένα «άλλοθι» κυρίως απέναντι στις Βρυξέλλες και από κάποιους αντιμετωπίζονται με τον μέγιστο σκεπτικισμό.
Στην Αθήνα αναμένεται προσεχώς ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία επίσκεψη που σύμφωνα με τουρκικές πηγές δεν σχεδιάζεται ως «ρεβάνς». Με την Αγκυρα να επιμένει σαφώς ότι η Αθήνα ήταν αυτή που έθετε εμπόδια στον διάλογο μέχρι πρόσφατα και αυτός κατέστη δυνατόν να προχωρήσει όταν η ελληνική πλευρά αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι, παρά να αναζητεί το «Ορούτς Ρέις» στον χάρτη, δείχνει να χαμηλώνει τους τόνους και να είναι διατεθειμένη να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τουλάχιστον προς το παρόν. Η άφιξη Τσαβούσογλου στην Αθήνα θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» και μία συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούνιο, υπό όρους και προϋποθέσεις.
Το μεταναστευτικό
Να σημειωθεί ότι στα αγκάθια των ευρωτουρκικών σχέσεων παραμένει το Μεταναστευτικό, με τουρκικές πηγές να χαρακτηρίζουν την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας «σπασμένη», αποδίδοντας τα προβλήματα στις Βρυξέλλες. Επαναλαμβάνουν δε ότι και σε αυτό το ζήτημα ενδεχομένως Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να έχουν συνεννοηθεί και διμερώς πιο εύκολα για συγκεκριμένα ζητήματα.
Η Τουρκία θέλει να κλείσει τα θέματά της και με την Ευρώπη και να περάσει στη θετική ατζέντα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Ενα κεφάλαιο που έχει συνδεθεί με τις προκλήσεις και την ένταση και σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προχωρήσει σταδιακά και θα έχει αναστρέψιμο χαρακτήρα, εάν θεωρηθεί ότι η Αγκυρα επιστρέφει στις παραβιάσεις. Και ενώ η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ο οποίος χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές απαραίτητος, θα μπορούσε να δώσει μία ισορροπία.
Αν και διπλωματικές πηγές έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι η Αγκυρα στις διερευνητικές δείχνει αμετακίνητη και βάζει όλες τις διεκδικήσεις της στο τραπέζι, στο τουρκικό στρατόπεδο εκτιμάται ότι η συζήτηση θα μπορούσε να εξελιχθεί και σίγουρα να συνεχιστεί. Σημειώνουν δε ότι έπειτα από μία περίοδο αποχής οι δύο πλευρές «ανακαλύπτουν η μία την άλλη».
Ψυχρό κλίμα στην ΕΕ
Ενδεικτική της τάσης κατά της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντως, είναι και κείμενο που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται στην Κομισιόν να αναστείλει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας εάν τα πράγματα δεν βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε χθες ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία διεύρυνσης για την Τουρκία».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα