Ξένια Τούρκη
Έπειτα από διαδοχικές ημέρες και νύχτες βίαιων επεισοδίων ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές γύρω και μέσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Σε μια κλιμάκωση της κρίσης η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους προς τη μεριά του Ισραήλ, το οποίο απάντησε με αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία σκότωσαν περισσότερους από 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.
Οι εντάσεις των τελευταίων ημερών δεν ήταν κεραυνός αν αιθρία. Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, αυξάνεται η συχνότητα βίαιων επεισοδίων μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτή τη φορά τα επεισόδια ήταν εκτεταμένα και αναζωπύρωσαν τη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών οργανώσεων όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Η κατάσταση μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι και, προς το παρόν, οι εκκλήσεις για εκτόνωση πέφτουν στο κενό.
Ο βασικός λόγος του νέου κύματος βίας είναι ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η ανοικτή πληγή μιας διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, που παραμένει άλυτη εδώ και δεκαετίες και ρίχνει βαριά σκιά στις ζωές τους κοστίζοντας ποταμούς αίματος. Ο θυμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς αφενός εξανεμίζονται οι ελπίδες πως θα επιτευχθεί ποτέ ο στόχος δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και αφετέρου εξαιτίας της ρατσιστικής πολιτικής που εφαρμόζει το Ισραήλ σε σχέση με τους Άραβες πολίτες του.
Η βία των τελευταίων ημερών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η ισραηλινή Κυβέρνηση εσκεμμένα δεν έριχνε λάδι στη φωτιά. Θα μπορούσε επίσης να αποφευχθεί αν οι προειδοποιήσεις του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και της Αστυνομίας, που τόνιζαν πως η κατάσταση εύκολα θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου, λαμβάνονταν εγκαίρως υπόψη. Πολλοί στο Ισραήλ υποστηρίζουν πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την έξαρση της βίας, ακριβώς επειδή τον εξυπηρετεί.
Από τη μια εμφανίζεται ως ο δυναμικός υπερασπιστής του εβραϊκού στοιχείου συσπειρώνοντας έτσι την εθνικιστική εκλογική του βάση. Από την άλλη δυναμιτίζει τις προσπάθειες σχηματισμού Κυβέρνησης, καθώς το αραβικό κόμμα Ράαμ, οι ψήφοι του οποίου είναι απαραίτητοι, δύσκολα θα δώσει τα χέρια και να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Όπως και να έχει, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός παίζει πάλι το δικό του παιχνίδι και επιβεβαιώνει όσους λένε πως δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία τόσο εύκολα.
Σημείωση: Η ένταση στην Παλαιστίνη εξυπηρετεί επίσης τα σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί το Ισλάμ και τα αισθήματα συμπαράστασης της συντριπτικής πλειονότητας των Τούρκων προς τους Παλαιστινίους, για να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω του. Επίσης, χρησιμοποιεί την κρίση στη Μ. Ανατολή, για να προσεγγίσει και πάλι τον αραβικό κόσμο και να παρουσιαστή ως ο αδιαμφισβήτητος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.
Φιλελεύθερος