Πεντανόστιμα λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα καλυμμένα με πανεύκολη αλλά νοστιμότατη μπεσαμέλ. Τα λαζάνια με μελιτζάνες είναι ένα εξαιρετικό, αγαπημένο πιάτο της Ιταλικής κουζίνας που γίνεται με μελιτζάνες και άσπρο τυρί μοτσαρέλα ή ρικότα. Εδώ σας δίνουμε αυτή την υπέροχη συνταγή για να απολαύσετε αυτό το υπέροχο βετζετέριαν πιάτο με τυρί φέτα που θα του δώσει μια έξτρα γεύση. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. λαζάνια (Barilla)
- 3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 400 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 800 γρ. (2×400 γρ.) σάλτσα ντομάτας Napoletana (Barilla)
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανό
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- Για τη μπεσαμέλ:
- 75 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα σχαροτήγανο ρίχνετε 40 ml ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις κάψει τοποθετείτε μια δόση από τις μελιτζάνες. Αυτές αμέσως θα ρουφήξουν όλο το λάδι από τη κάτω πλευρά. Τις αφήνετε για 2 λ περίπου να κάνουν ραβδώσεις και τις γυρνάτε για άλλα 2 λ και από τη κάτω πλευρά.
- Μόλις μαραθούν τις αφαιρείτε και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με την επόμενη δόση, μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες. Τις αφαιρείτε όλες και στη συνέχεια με ένα μαχάρι κόβετε τις ψημένες μελιτζάνες σε μικρότερα κομμάτια, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τις αφήνετε σε ένα μπολ.
- Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το γάλα να ζεσταθεί χωρίς να πάρει βράση και το αποσύρετε από τη φωτιά. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά, το μισό ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα αρκετά έντονα για να μη κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.
- Στη συνέχεια προσθέτετε όλο το υπόλοιπο μισό γάλα, δουλεύοντάς το με το σύρμα χαλαρά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε και δοκιμάζετε τη γεύση. Προσθέτετε και τη τριμμένη παρμεζάνα, συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λ περίπου και μετά αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω. Ρίχνετε στη βάση ενός ταψιού 36 εκ. λίγη από τη σάλτσα Napoletana, φροντίζοντας να καλυφθεί καλά η βάση για να μην κολλήσουν τα λαζάνια στο ψήσιμο.
- Πάνω από τη σάλτσα τοποθετείτε τη πρώτη στρώση με λαζάνια. Αν χρειαστεί κόβετε στις άκρες μερικά λαζάνια για να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού. Πάνω από τα λαζάνια απλώνετε, ακανόνιστα, το 1/3 από τις μελιτζάνες, σκορπίζετε και το 1/3 από τη φέτα ανάμεσα από τις μελιτζάνες και μετά τα περιχύνετε με περίπου τα 2/3 από τη 1 συσκευασία σάλτσας.
- Πάνω από τη σάλτσα πασπαλίζετε το 1/3 από το μείγμα δυόσμου-μαϊντανού και τελειώνετε τη πρώτη στρώση με 2-3 κ.σ. από τη μπεσαμέλ. Η μπεσαμέλ βοηθάει να συνδέσει τις στρώσεις των λαζανιών κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για άλλες 2 στρώσεις (συνολικά 3 στρώσεις με τη γέμιση). Πάνω από τη τρίτη στρώση θα ξανατοποθετήσετε 1 στρώση λαζάνια έχοντας έτσι 4 στρώσεις λαζανιών.
- Τέλος, πάνω απ” τη τελευταία στρώση λαζανιών, απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια όλη τη μπεσαμέλ και τη πασπαλίζετε στην επιφάνειά της με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο επιπλέον μοσχοκάρυδο.
- Για το ψήσιμο: Βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε τα λαζάνια σας για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε τουλάχιστον 20 λ πριν το κόψετε, για να “πέσει” λίγο η θερμοκρασία του και να δέσουν τα υλικά για να κόβετε καλύτερα και για να φτάσει στο μάξιμουμ της νοστιμιάς του.
Πηγή
16/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα