Μια υπέροχη τουρτίτσα με τραγανή βάση πραλίνας και caprice, με γέμιση μιας ανάλαφρης μους πραλίνας και σοκολάτας, καλυμμένη με σοκολατένιο γλάσο, διακοσμημένη με caprice και κομμάτια σοκολάτας που θα απολαύσετε όλοι οι λάτρεις της σοκολάτας και όχι μόνο. Μια συνταγή για ένα γλύκισμα για όλες τις περιστάσεις που σας καταπλήξει με την υπέροχη γεύση και υφή του. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- Για τη τραγανή βάση
- 125 γρ. πραλίνα φουντουκιού, μαλακωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. Caprice σπασμένα σε μικρά κομματάκια
- Για την ανάλαφρη μους γέμισης
- 75 γρ. γάλα
- 75 γρ. βούτυρο
- 1,5 γρ ζελατίνη μουλιασμένη καλά σε κρύο νερό
- 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού, μαλακωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, κομμένη σε κομματάκια
- 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
- Για το σοκολατένιο γλάσο επικάλυψης
- 150 γρ. κουβερτούρα ημίγλυκη, κομμένη σε μικρά κομματάκια
- 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομματάκια
- 15 ml σιρόπι γλυκόζης
- 100 ml γάλα
- 25 ml νερό
- Για τη διακόσμηση
- λίγα Caprice κομμένα στο ίδιο μέγεθος
- σοκολάτα κομμένη σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη τραγανή βάση: Σπάτε τα caprice σε μικρά κομματάκια, τα μεταφέρετε σε μπολ, ρίχνετε και τη πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν πλήρως. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα τσέρκι 23 ή 24 εκ. τοποθετημένο πάνω σε πιατέλα ή σε φόρμα με αποσπώμενη βάση στρωμένη με λαδόκολα και το απλώνετε ομοιόμορφα πιέζοντάς το καλά προς τα κάτω μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά λεπτή στρώση βάσης. Το αφήνετε στην άκρη.
- Για την ανάλαφρη μους γέμισης: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Μετά προσθέτετε τη ζελατίνη ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί και τέλος ρίχνετε τη πραλίνα και τη σοκολάτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και έχετε ένα λείο μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί, προσθέτετε στη σαντιγί και τη κρύα σοκολατένια μους και ανακατεύετε με μια μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αδειάζετε το μείγμα πάνω στη τραγανή βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του και βάζετε το γλυκό σας στη κατάψυξη μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί καλά.
- Για το σοκολατένιο γλάσο επικάλυψης: Λιώνετε τις 2 σοκολάτες σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Το αποσύρετε από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε το γάλα, το νερό και το σιρόπι γλυκόζης και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν βράση.
- Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τις λιωμένες σοκολάτες και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και έχετε ένα λείο γλάσο και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει.
- Βγάζετε το τσέρκι από τη τούρτα, τη περιχύνετε με το γλάσο και με μια μαρίζ το απλώνετε ομοιόμορφα. Τη διακοσμείτε με caprice και τετράγωνα κομμάτια σοκολάτας καρφωμένα διαγώνια. Καλή σας απόλαυση!
Πηγή
16/10/2020
Sintayes.gr,
Συνταγή: Τούρτα ψυγείου με Caprice και πραλίνα φουντουκιού