Πεντανόστιμο αρνάκι με πατούλες στο φούρνο με ρίγανη, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή της για μια αγαπημένη Ελληνική συνταγή που πρωταγωνιστεί στο καθημερινό, Κυριακάτικο αλλά και επίσημο τραπέζι σε κάθε οικογένεια. Δοκιμάστε το!
Υλικά συνταγής
- 4 κιλά αρνί, σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μερίδες και καλά πλυμένο
- 1½ κιλό πατάτες baby καθαρισμένες, ή κανονικές καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 5 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλετε), καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια
- 7-8 κλωναράκια, μόνο τα φύλλα, φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 3 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
- 2 κ.σ. μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
- 1 λεμονιού ο χυμός
- 2 λεμονιών το χυμό (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους στους 180 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το σκόρδο με το ξύσμα λεμονιού και τη μισή ποσότητα από το θυμάρι και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά.
- Σε μια μεγάλη γάστρα ή ταψί βάζετε το αρνί και με ένα μικρό, μυτερό μαχαιράκι ανοίγετε μικρές, βαθιές σχισμές στο κρέας και μπήγετε μέσα τα φετάκια σκόρδου με το ξύσμα και το θυμάρι. Προσθέτετε στη γάστρα και τις πατάτες, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ρίγανη.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε καλά το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το κρασί και περιχύνετε το φαγητό. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της ή αν έχετε χρησιμοποιήσει ταψί το καλύπτετε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ψήνετε το φαγητό σας για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Ξεσκεπάζετε τη γάστρα ή το ταψί, πασπαλίζετε το φαγητό με το υπόλοιπο θυμάρι, ανακατεύετε απαλά τις πατάτες, γυρίζετε τα κομμάτια του κρέατος και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά οι πατάτες και το αρνί. Καλή σας όρεξη!
Πηγή
28/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνί στο φούρνο με πατάτες ρίγανη και θυμάρι στη γάστρα