Πάστα αλά Νόρμα. Μια υπέροχη κλασική νηστίσιμη Ιταλική συνταγή, με ζυμαρικό και σάλτσα με ντομάτες και βασικά με μελιτζάνες και με άλλα λαχανικά, που έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο για την υπέροχη γεύση της Δημιουργήθηκε πρώτη φορά στη σιτσιλιάνικη πόλη Κατάνια τον 19ο αιώνα και πήρε το όνομά της προς τιμή της όπερας του Βιντσένζο Μπελλίνι Νόρμα. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή με ζυμαρικό πέννες με μελιτζάνες και πιπεριές που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. πέννες ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας
- 200 ml ελαιόλαδο
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο, μόνο το άσπρο μέρος του
- 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φετούλες
- 3 μελιτζάνες μέτριες κομμένες σε κύβους
- 1 μεγάλη κόκκινη Πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε ροδέλες
- 1 συσκευασία (250 γρ.) φρέσκα Ντοματίνια τύπου βελανίδι
- 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό ή ροζέ κρασί
- 1 κοφτό κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 συσκευασία (500 γρ.) Ντομάτα στον τρίφτη
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 500 γρ. ζωμό λαχανικών
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 2 κ.γ. βασιλικός αποξηραμένος
- 1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι ή πάπρικα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος ή αποξηραμένος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη και τα σοτάρετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Μετά ρίχνετε το σκόρδο, ανακατεύετε και αμέσως μετά προσθέτετε και το πράσο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια ρίχνετε τη πιπεριά Φλωρίνης ανακατεύετε για 1 λ, προσθέτετε και τις μελιτζάνες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, προσθέτοντας σταδιακά, λίγο τη φορά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να σοταριστούν καλά και οι μελιτζάνες. Μετά ρίχνετε τα ντοματίνια, συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και σβήνετε με το κρασί.
- Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα, τον ζωμό λαχανικών, την ρίγανη, τον βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις προσθέτετε την πάπρικα, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε τη σάλτσα σας να σιγοβράσει για 20 λ περίπου ή μέχρι να δέσει η σάλτσα και μείνει με το λάδι της.
- Εν τω μεταξύ έχετε βάλει τις πέννες ή άλλο ζυμαρικό επιλογής σας, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε, τις λαδώνετε με λίγο λάδι και τις σερβίρετε ζεστές με ζεστή τη σάλτσα σας πασπαλισμένη με μπόλικο βασιλικό και … καλή σας απόλαυση!
Tips: Αν δεν νηστεύετε προτείνουμε αμέσως μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα σας και την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέσετε μέσα λίγο φρέσκο βούτυρο και να το αφήνουμε να λιώσει μόνο του ανακινώντας ελαφρώς τη κατσαρόλα. Αυτό το κάνουμε για να δέσει ακόμα περισσότερο η σάλτσα αλλά και για έχτρα γεύση.
Επίσης εφ όσον δεν νηστεύετε σερβίρετε το φαγητό σας με τριμμένο τυρί όπως πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα ή άλλο τριμμένο τυρί επιλογής σας για έξτρα γεύση.
Πηγή
27/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Πάστα αλά Νόρμα