Προς αυτή την κατεύθυνση έστρεψε τα φώτα της δηµοσιότητας, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή και ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός. Τονίζοντας µάλιστα σε πρώτο πρόσωπο, «δεν θα επιτρέψω σε ιδιωτικά συµφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συµφέροντα των αγροτών».
Η πραγµατικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το θέµα του ΟΣ∆Ε συνιστά µια τεράστια παθογένεια της ελληνικής πολιτείας. Αντανακλά την αδυναµία του ελληνικού κράτους και των κατά καιρούς κυβερνώντων να αναλάβουν, εδώ και µια 15ετία, την ευθύνη διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων που προορίζονται για την αγροτική παραγωγή και για τους Έλληνες αγρότες.
Αντί να πάρει την ευθύνη διαχείρισης αυτού του θέµατος, η εθνική αρχή (υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ), προτίµησε να τη µεταφέρει, αρχικά στο δίκτυο των αγροτικών συνεταιρισµών (ΠΑΣΕΓΕΣ και ΕΑΣ) και εν συνεχεία να την εναποθέσει σε µια εταιρεία πληροφορικής. Η τελευταία βέβαια, υπό τον µανδύα ενός «ερµαφρόδιτου» σχήµατος, αντί να συµβάλει στην ανάπτυξη του ΟΣ∆Ε, το έθεσε υπό τον έλεγχό του για να διευκολύνει τις δικές του business στο ευρύτερο φάσµα του αγροτικού χώρου, που έως ένα βαθµό πέτυχε.
Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, το ΟΣ∆Ε είναι εργαλείο δουλειάς. Στα χέρια δε ενός ανεύθυνου γι’ αυτό, µπορεί να αποβεί καταστροφικό. Όπως αποδείχθηκε καταστροφικό για την κατανοµή των βοσκοτόπων και για τα δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, όπως συνεχίζει να είναι επικίνδυνο για τη διαχείριση των ιστορικών δικαιωµάτων, όπως καθίσταται «δηλητήριο» για την αναδιανεµητική ενίσχυση.
Η λύση για το ΟΣ∆Ε είναι µία. Να µεταφερθεί στη βάση δεδοµένων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, να γίνει φιλικό στην υποβολή και συγκέντρωση δηλώσεων µε εφαρµογή στο opengov.gr, να µπορεί να αναπτυχθεί, ως προς τη συµπλήρωση και αξιοποίηση (κατανοµή ενισχύσεων και χάραξη πολιτικών) αυτών των στοιχείων από τις υπεύθυνες αρχές. Προφανώς και µε τη βοήθεια κατάλληλων ειδικών σε θέµατα πληροφορικής.