Αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια γεμιστά με τυρί στο φούρνο με μελωμένες πατατούλες. Σκέφτεστε κάτι πιο απλό, πιο εύκολο και γρήγορο αλλά προπάντων πιο νόστιμο φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι; Μια συνταγή για ένα εξαιρετικά αγαπημένο μικρών και μεγάλων φαγητό που σίγουρα θα το απολαύσετε.
Υλικά συνταγής
- Για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 2 ξερά μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο αυγό + 1 ασπράδι αυγού
- 1 κ.γ. ξύδι
- 1 ντομάτα μεγάλη ώριμη, τριμμένη
- ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- ¼ ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε λεπτές φέτες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τις πατάτες
- 800 γρ. πατάτες, χωρίς τη φλούδα, κομμένες κυδωνάτες
- 4 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 70 γρ. βούτυρο
- 4 κ.σ. μουστάρδα
- 150 γρ. νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα μπιφτέκια: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το αυγό και το ασπράδι, τη σόδα, το ξύδι, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας πολύ καλά. Μετά προσθέτετε τη ντομάτα, συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για ½ ώρα.
- Για τις πατάτες: Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τις πατάτες βάζοντας όλα τα υλικά (εκτός από το νερό) σε ένα μπολ και ανακατεύοντας τα ώστε να καλύψουν τις πατάτες. Αδειάζετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος και τις αφήνετε στην άκρη.
- Βγάζετε τον κιμά από το ψυγείο, παίρνετε μικρή ποσότητα στα χέρια σας και την πλάθετε σε στρογγυλό σχήμα. Από πάνω τοποθετείτε λίγο τυρί και παίρνοντας λίγο ακόμα κιμά σκεπάζετε το τυρί και πλάθετε σε μπιφτέκι φροντίζοντας να καλύπτετε πλήρως το τυρί. Συνεχίζετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο κιμάς και το τυρί.
- Μετά τοποθετείτε τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες και ρίχνετε πάνω από τις πατάτες τα 100 ml νερό. Σκεπάζετε καλά το πυρέξ με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λ., μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-25 λ μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες και τα μπιφτέκια. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας και καλή σας όρεξη!
Τip: Μπορείτε να πλάσετε τον κιμά από την προηγούμενη μέρα και να τον αφήσετε στο ψυγείο ώστε να γίνει πιο αρωματικός.
Πηγή
22/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Μπιφτέκια γεμιστά με πατάτες στο φούρνο