«Έχουμε πει επανειλημμένως, ως προς τα ελληνοτουρκικά, ότι εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και αποκλιμάκωση. Το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά. Θα επαναλάβω ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα, για να υπάρξει σε μια πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα». Αυτή ήταν η απάντηση της Αριστοτελίας Πελώνη όταν -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν «ισχύει ότι η τουρκική φρεγάτα απείλησε γαλλικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης; Έχει κληθεί ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα για εξηγήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ; Αναμένετε πως η Άγκυρα, από εδώ και πέρα, θα ανεβάσει εκ νέου τους τόνους;».
Πρόκειται για μια δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ζητά εξηγήσεις. «Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα εντός της ελληνικής ΑΟΖ “αφορά τη γαλλική πλευρά”! Συμφωνεί το ΥΠΕΞ ή πρόκειται να ασκήσει αυστηρό διάβημα στην Τουρκία;» σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών με τον εκπρόσωπο, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, να υποστηρίζει πως «δεδομένου ότι το πλοίο είναι γαλλικό, το θέμα αφορά -και- τη γαλλική πλευρά».
Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κ. Πελώνη στην επίμαχη δήλωση της δεν υποστήριξε ότι «το θέμα αφορά ΚΑΙ τη γαλλική φρεγάτα» αλλά ότι «το περιστατικό αφορά τη γαλλική πλευρά».
Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε και σήμερα συνέχεια στο θέμα με τον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου να κάνει λόγο για fake news και διαστρέβλωση.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε τα ακόλουθα:
«Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news.
Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας.
Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις».
Η παρενόχληση του γαλλικού πλοίου
Όσον αφορά την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου από την τουρκική φρεγάτα συνέβη το Σάββατο (17/4/2021).
Ειδικότερα, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο L’ATALANTE ζήτησε από την Ελλάδα άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχής δηλαδή που αφορά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
Μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX για τις 15, 16, 17 και 18 Απριλίου, η Τουρκία προχώρησε σε αντι-NAVTEX ενώ έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις στην περιοχή καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το πλοίο βρίσκεται σε ύδατα δικής της ευθύνης, αφού η περιοχή εμπίπτει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
www.bankingnews.gr