Κριθαρότο με γαρίδες και μανιτάρια. Μια συνταγή για ένα νόστιμο πιάτο για όλη την οικογένεια. Το σερβίρετε σκέτο για όσους νηστεύετε και με τυρί φέτα αν δεν νηστεύετε για περισσότερη γεύση.
Υλικά συνταγής
- 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 800 γρ. γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, 1 ολόκληρη και 1 ψιλοκομμένη
- 1 κουτί (400 γρ.) μανιτάρια κομμένα ή 200 γρ. φρέσκα λευκά κομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μπλέντερ
- 1/2 ποτήρι νερού λευκό κρασί
- 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
- 10 σταγόνες Worcester sauce
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Αφαιρείτε τα κεφάλια από τις γαρίδες, τα ξεπλένετε ελαφρώς και τα κρατάτε σε ένα μπολ Αφαιρείτε και τα κελύφη του σώματος των γαρίδων κρατώντας μόνο τα κελύφη της ουρίτσας και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας βγάζετε το εντεράκι τους. Αφήνετε τις καθαρισμένες γαρίδες στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρόλι βάζετε 1¼ ποτήρι του νερού νερό και μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες και ½ κ.γ. αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λ. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε το ζωμό.
- Παράλληλα βράζετε σε αλατισμένο νερό το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει, υπολογίζοντας 3-4 λ λιγότερο από το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία του. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το στραγγίζετε και το αφήνετε στην άκρη.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το μισό ελαιόλαδο μαζί με το 1 ολόκληρο σκόρδο για να αρωματιστεί ελαιόλαδο. Μόλις κάψει το λάδι, πετάτε το σκόρδο και τηγανίζετε τις γαρίδες για ½ λ από κάθε πλευρά να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τις μεταφέρετε σε μπολ, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τη πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα μανιτάρια, το 1 ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ ακόμα. Ρίχνετε τη Worcester sauce, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.
- Μόλις “αναπνεύσει” προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, λίγο από το ζωμό γαρίδας και το φύλλο δάφνης και σιγοβράζετε για 13-15 λ περίπου. Προσθέτετε το κριθαράκι μαζί με το υπόλοιπο ζωμό γαρίδας και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις.
- Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 5 λ περίπου να δέσει η σάλτσα του. Το τελευταίο 1 λεπτό βρασίματος προσθέτετε και τις γαρίδες με τους χυμούς τους και ανακατεύετε απαλά. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη τριμμένη φέτα.
20/04/2021
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κριθαρότο με γαρίδες και μανιτάρια